Од јутрос ЖРС у генералном штрајку

Око хиљаду радника "Жељезница Републике Српске" почело је јутрос тоталну обуставу рада. Представници синдиката овог предузећа јуче су најавили да ће свих шест синдиката ступити у генерални штрајк ако управа предузећа до тада не повуче дисциплинске пријаве покренуте против појединих жељезничара. "Радници ЖРС на радним мјестима у потпуности поштују прописани минимум процеса рада, па су […]

среда, 8 јуна, 2011 / 09:58

Око хиљаду радника "Жељезница Републике Српске" почело је јутрос тоталну обуставу рада.

Представници синдиката овог предузећа јуче су најавили да ће свих шест синдиката ступити у генерални штрајк ако управа предузећа до тада не повуче дисциплинске пријаве покренуте против појединих жељезничара.

"Радници ЖРС на радним мјестима у потпуности поштују прописани минимум процеса рада, па су дисциплинске пријаве због непоштивања Правилника о минималном процесу рада неосноване и не одговарају стварности", изјавио је Срни предсједник Синдиката жељезничара РС Недислав Кузмић.

Кузмић је рекао да на пругама Српске свакодневно саобраћају сви међународни путнички возови и сви теретни возови са кварљивом робом, као и теретни возови који превозе робу од посебног значаја за производњу у привредним организацијама.

Према његовим ријечима, одлука о ступању у генерални штрајк донесена је након јучерашњих неуспјелих разговора синдиката и управе предзећа у Бањалуци, јер управа није хтјела да, бар привремено, повуче дисциплинске пријаве.

Кузмић је навео да је одлука о ступању у штрајк посљедица непоштивања спразума постигнутог са управом предузећа 15. фебруара, па је свих шест синдиката у ЖРС било приморано да 24. маја донесе одлуку о ступању у штрајк 3. јуна.

"Радници Жељезница, осим неисплаћене три плате и једног топлог оброка у овој години, те регреса за 2009. и 2010. годину, траже и утврђивање одговорности за тешко стање у овом јавном предузећу", додао је Кузмић.

Према саопштењу управе ЖРС-а, минимум процеса рада налаже саобраћање 28 путничких и 30 теретних возова, док штрајкачки одбор синдиката у ЖРС примјењује свој минимум процеса рада по којем за вријеме штрајка, који је почео 3. јуна у 7.00 часова, саобраћа 28 путничких и 16 теретних возова.

У "Жељезницама РС", осим Синдиката жељезничара, дјелује још пет синдиката – Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре, Самостални синдикат транспортне дјелатности и Самостални синдикат инфраструктуре Бањалука.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор