Економски суверенитет: ЕК против буџета Италије

Планови Италије да у значајној мјери повећа дефицит нису у складу са обавезама из буџетске дисциплине ЕУ, рекао је данас потпредсједник Европске комисије Валдис Домбровскис.

субота, септембар 29, 2018 / 17:28

"У буџетској стратегији предвиђа се значајно структурално повећање дефицита, а не смањење, што је противно обавезама Италије", рекао је Домбровскис за дневник "Коријере де ла Сера".

Италијанска Влада је у четвртак 27. септембра објавила да је циљ да дефицит у буџету за наредну годину буде 2,4 одсто од бруто домаћег производа /БДП/, а не 0,8 одсто колико је одредила претходна администрација, те 1,6 одсто колико је препоручио министар економије Ђовани Трија.

Италија наредног мјесеца треба да преда детаљне буџетске планове Европској комисији. Брисел може да их одбије или да захтјева значајне измјене.

Додатни трошкови предвиђени су за смањење година за одлазак у пензију, умањење пореза и раст субвенција за приходе најсиромашмнијих, што су владајуће партије Пет звијезда и Лига обећале прије избора у марту.

"Нећемо промијенити своје ставове", рекао је лидер партије Лига и италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини.

Аналитичари наводе да ће већи дефицит представљати проблем за Италију, чија су јавна дуговања међу највишим у свијету и износе око 130 одсто од БДП.Оставите одговор