Украјина у пословима из доба Св. Саве: Руски патријарх против Цариградског

Његова свестост патријарх српски Иринеј, заједно са патријарсима Александријске и Јерусалимске православне цркве, изразио је подршку канонској Украјинској православној цркви Московске патријаршије, рекао је Александар Волков, представник за штампу патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

субота, септембар 29, 2018 / 18:27

Он је рекао да су ту подршку изразили и поглавари Пољске и Чешке православне цркве, као и представници Грчке православне цркве, преноси "Спутњик".

Волков је навео да би локалне, односно националне православне цркве, могле да иницирају црквену скупштину о проблему поводом одлуке васељенског патријарха Вартоломеја да призна аутокефалност цркве у Украјини.

"Било би значајно чути став свих локалних православних цркава по том питању, које је важно не само за православље у Русији и Украјини, већ много више и за будуће постојање уједињене глобалне православне заједнице", поручио је он.

Представник Московске патријаршије Николај Балашов рекао је да ниједна помјесна православна црква није подржала иницијативу Цариградске патријаршије да формира нову цркву у Украјини.

"До данас ниједна помјесна црква није подржала Цариград у додјели аутокефалности Украјинској православној цркви. Ниједан глас подршке се није чуо", рекао је Балашов.

Он је указао на то да Руска православна црква не располаже никаквом црквеном имовином у Украјини.

"На жалост, влада стереотип да у Украјини постоја имовини која припада Руској, а не Украјинској православној цркви. Ја вам отворено кажем да тако нешто не постоји", истакао је Балашов.

Раније је Васељенска патријаршија саопштила да је у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини именовала своје егзархе у Кијеву.

Ту одлуку оштро је осудила Московска патријаршија и оквалификовала је као напад на канонску територију друге помјесне цркве.

Предсједник Одјељења Московске патријаршије за спољне црквене односе митрополит Иларион изјавио је раније да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви да аутокефалност.Оставите одговор