Ехо Москве, ехо покојника: Горбачов је рекао да је Путин уништио његово наслијеђе

Посљедњи вођа СССР Михаил Горбачов, који је водио процес Перестројке осамдесетих година прошлог вијека, рекао је да је руски председник Владимир Путин уништио његово наслеђе када је покренуо спецоперацију у Украјини.

среда, август 31, 2022 / 13:00

С тим у вези, он је изразио своје разочарење. О ставу Горбачова везано за догађаје у Украјини, говорио је Алексеј Венедиктов, близак пријатељ бившег предсједника СССР, главни уредник радио станице Ехо Москве.

"Могу да вам кажем да је разочаран, наравно, то је разумљиво", приметио је Венедиктов, "јер то је било његово животно дјело. Слобода је Горбачовљев посао".

Према ријечима новинара, Путинова ауторитарна политика у потпуности прецртава цјелокупно "Горбачовљево наслеђе", а реакција совјетског лидера била је прилично предвидљива.

У периоду 1985-1991, када је Горбачов покушао да реформише СССР, на европском континенту је било 4.000 војних лица из јединица НАТО снага за брзо реаговање.

"Сада је НАТО најавио да ће овде бити 300.000 људи до краја следеће године", рекао је Венедиктов, напомињући растући ниво претње између Истока и Запада.

Ко га напада, Путин је златан

На кукњаву ових руских Невладинића, који при том све то говоре за руско издање америчког магазина Форбс, можемо рећи да је Владимир Путин један историјски важан појединац за историју Русије и свијета. Човјек који је своју земљу дигао из пепела, те је вратио у ранг суперсила са којима нема уцјењивања и завитлавања као до сада.

Горбачов, који је након што је уништио сопствену земљу, која је упала у рецесију и грађанске ратове за сецесију (Придњестровље, Нагорно Карабах, Чеченија…), посљедњи је човјек који би се требао помињати игдје као неки ауторитет. Посебно везано за слободе и мир.

Након престанка радног односа, престанком постојања СССР, Горбачов је углавном тезгарио за западне фондове и медије, које су од њега направили осредњу звијезду. У стварности, од њега је на Западу једино био популарнији онај који је за Русију био гори од њега – Борис Јељцин.Оставите одговор