Џомбић: Вратити надлежности Републици Српској

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да треба постепено размишљати о враћању надлежности Српске које су пренесе на ниво БиХ, и тражити функционалност БиХ у сваком случају. "Власти Српске су то већ радиле у претходном периоду, али је једини проблем када озбиљно приступимо том питању онда добијамо етикету да смо против државе БиХ, […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 17:16

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да треба постепено размишљати о враћању надлежности Српске које су пренесе на ниво БиХ, и тражити функционалност БиХ у сваком случају.

"Власти Српске су то већ радиле у претходном периоду, али је једини проблем када озбиљно приступимо том питању онда добијамо етикету да смо против државе БиХ, што није тачно јер ми само желимо функционалну и јефтину државу", рекао је Џомбић данас новинарима у Горњим Подградцима, након обиласка производних погона Нова дрвна индустрија "Подградци".

Џомбић је истакао да је један од великих проблема направљен у вези са Управом за индиректно опорезивање БиХ, гдје се у континуитету одузимају средства у корист Федерације БиХ (ФБиХ).

"Ту нешто морамо ријешити, јер није допустиво да Српска потражује 30 милиона КМ и да ФБиХ само када то жели, што зависи од њене добре воље, склапа уговор о поравњању и враћа дугове РС", истакао је Џомбић.

Џомбић је подсјетио да је од 2000. до 2006. године око 57 надлежности пренесено са РС на ниво БиХ.

"Највећи дио тих надлежности су нерационалне и нефункционалне и скупе за грађане РС и пореске обвезнике цијеле БиХ", закључио је Џомбић.

Оснивање Управе за индиректно опорезивање БиХ и преношење надлежности из области индиректних пореза са Републике Српске (РС) на ниво БиХ имало је као посљедицу вишеструку штету за Српску, која је изгубила могућност и да управља приходима од увозних и извозних дажбина, акциза и ПДВ-а, наводи се у документу "Списак пренесених надлежности са РС на ниво БиХ".

Преношење надлежности из области финансија, пореза и царина са Српске на БиХ почео је 2003. године, када су индиректни порези са Министарства финансија РС прешли на Управу за индиректно опорезивање БиХ, преноси "Глас Српске".0 КОМЕНТАРА

 1. znaš šta Džombiću, pričaj ti nam kada će privreda krenuti sa mrtve tačke, kada će se plate prosvjetnih radnika povećati nakon 6 godina, kada će tuđa pomoć sa 41 km biti barem onolika kolika je u „slabijem entitetu“, da ne spominjem grčku i španiju s kojima nas tješite, kada će penzioneri dobijati zarađene penzije, a ne socijalnu pomoć, kada će vaše plate biti moralne i primjerene ovom sirotinjskom životu…
  O, tome nikako ne pričate.Samo politika, politika, nadležnosti, sudovi, jahorine, mostari…Sve nadležnosti ovakve rs bih predao onoj državi u kojoj ima posla i hljeba, ma kako se ona zvala, ma ko njom upravljao:švabo, eskim, kinez, mongol, …

 2. džombasti,
  jesi li razmišljao da radmanović na svom fakultetu otvori smjer za menadžment u oblasti mafije i kriminala.Kakvu lovu bi zgrnuli.Svi kriminalci svijeta bi upisali barem po jedan semestar ako bi ti, predsjednik nam, i ministri iz vlade bili predavači.
  I najveći svjetski kriminalci i mafijaši imali bi od vas šta da nauče.

  Što kaže vaš rajkan vasić, bl je za to prava adresa.

 3. Да ли сте г. Џомбићу, размишљали о децентрализацији РС? РС је прецентрализовна. Могло би се нешто надлежности вратити општинама. У једном тренутку било, замишљено, постојање округа. Међутим, то не заживи. Зар у РС не може постојати 5-6 округа. Зар све мора у Бања Луку? Молим, мишљење др Стевандића(ако прочита овај пост) о децентрализацији.

Оставите одговор