Јапан: До краја године "угасићемо" Фукушиму

Јапан планира да до краја године изврши хладно гашење реактора у оштећеној нуклеарној електрани Фукушима Даићи, изјавио је данас високи Владин званичник у обраћању агенцији УН за атомску енергију (ИАЕА). Због цурења радијације из електране оштећене у земљотресу и цунамију извршена је евакуација 80 000 људи. Јапанска Влада саопштила је да је хладно гашење предуслов […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 17:40

Јапан планира да до краја године изврши хладно гашење реактора у оштећеној нуклеарној електрани Фукушима Даићи, изјавио је данас високи Владин званичник у обраћању агенцији УН за атомску енергију (ИАЕА).

Због цурења радијације из електране оштећене у земљотресу и цунамију извршена је евакуација 80 000 људи.

Јапанска Влада саопштила је да је хладно гашење предуслов за повратак евакуисаних особа у забрањену зону у околини електране.

Влада и токијска електродистрибуција (Тепко) раније су објавили да је хладно гашење Фукушиме планирано до јануара сљедеће године.

Када ова операција буде обављена, из оштећених реактора више неће цурити радијација.

Директор ИАЕА Јукија Амано изјавио је прошле седмице да су реактори у Фукушими "у суштини стабилни", шест мјесеци послије највеће свјетске нуклеарне катастрофе у посљедњих 25 година.

Гориве шипке унутар три реактора почеле су да се топе када су, послије земљотреса и цунамија, отказали системи за напајање електричном енергијом и хлађење.

Тепко је овог мјесеца успио да снизи температуру унутар једног реактора испод тачке кључања воде.

Хладно гашење реактора остварено је када температура воде којом се хладе гориве шипке не прелази 100 степени Целзијусових.Оставите одговор