Џомбић: Резервни план за крпљење буџетских рупа

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да је РС направила резервну варијанту за покривање буџетског дефицита знајући да можда Федерација БиХ или заједничке институције БиХ неће испунити услове и неће доћи до повлачења кредитних средстава од Међународног монетарног фонда. "Ствар је власти Федерације БиХ (ФБиХ) како ће завршити проблем дефицита и покрити […]

уторак, мај 24, 2011 / 23:14

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да је РС направила резервну варијанту за покривање буџетског дефицита знајући да можда Федерација БиХ или заједничке институције БиХ неће испунити услове и неће доћи до повлачења кредитних средстава од Међународног монетарног фонда.

"Ствар је власти Федерације БиХ (ФБиХ) како ће завршити проблем дефицита и покрити недостатак прихода у свом буџету. То је њихово питање и њихова ствар", рекао је премијер Џомбић Срни у Власеници.

Џомбић је подсјетио да је Влада РС буџетски дефицит покрила путем стенд-бај аранжмана са ММФ-ом и нагласио да ове године неће бити тог аранжмана.

"Већ смо ишли са издавањем трезорских записа и планирали да издамо државне обвезнице – дугорочне хартије од вриједности РС. Већ смо преговарали са потенцијалним инвеститорима на тржишту капитала", рекао је Џомбић.

Он је додао да од када је наступила економска криза, буџети земаља региона и свијета се налазе у дефициту, а међу њима су и буџети РС и ФБиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да су РС и ФБиХ већ суочене са буџетским дефицитом који ће значајно бити повећан уколико убрзо не буду реализована међународна средства.

"Неусвајање генералног фискалног оквира за период од 2011. до 2013. године од Фискалног вијећа БиХ спречава расподјелу средстава из стендбај-аранжмана са ММФ-ом као и средстава макрофинансијске помоћи, што је један од разлога што ентитетима понестаје средстава и донација", рекао је Инцко.0 КОМЕНТАРА

  1. Vidim,kretena ne falia ,a Zlizo im je poglavar/poglavnik valda.

    Kao nestabilna država koja se raspada i defacto je raspadnuta a dejure će biti, ovakva konfederativna be&ha naravno da ima nizak kreditni rejting ,ali to je možda i srećna okolnost jer bi se inače u ova deficitarna vremena u koje je upao svet u zapadnoj sferi uticaja a time i RS, zadužili kao rvacka koja ima 50 mlrd. E duga i sad tek imaju dramu,jer para nemaju,krediti slabo dolaze jer im predviđaju bankrot a prodati više nemaju ništa,a ovisni su o kreditima jer kredite nisu usmerili u nove pogone nego uglavnom u potrošnju i krpanje budžetskih deficita. Tako da je možda i bolje stati na ovih nekih 2 mlrd. E duga kolko Srpska ima i okrenuti se istoku.

Оставите одговор