Џомбић: Кинези заинтересовани за улагање у Српску

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да су кинеске компаније заинтересоване за реализацију пројеката из електроенергетског сектора и изградњу путне инфраструктуре. "У Кини смо презентовали потенцијале РС и различите пројекте које желимо да реализујемо. Очекујем да ћемо у наредном периоду реализовати одређене пројекте са неком од кинеских компанија", изјавио је Џомбић. Према његовим […]

среда, мај 18, 2011 / 15:01

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да су кинеске компаније заинтересоване за реализацију пројеката из електроенергетског сектора и изградњу путне инфраструктуре.

"У Кини смо презентовали потенцијале РС и различите пројекте које желимо да реализујемо. Очекујем да ћемо у наредном периоду реализовати одређене пројекте са неком од кинеских компанија", изјавио је Џомбић.

Према његовим ријечима, посјета делегације Владе РС отворила је шансе и могућности за будућу сарадњу, а представници Кинеске развојне банке ће у наредних мјесец дана са ИРБ РС потписати уговор о сарадњи и разумијевању.

-Посјетили смо компанију Симек која је заинтересована за изградњу хидро и термоелектрана у РС. Ова компанија у 2010. години имала је око 4,5 милијарди долара прихода од инвестиција које је реализовала у иностранству – додао је Џомбић.

– Презентовали су нам три могућа модела, а то је систем "кључ у руке" у којем Кинеска развојна банка кредитира Електропривреду РС, уз обавезу, да главни извођач радова буде кинеска компанија, с тим да и домаће компаније могу учествовати у изградњи таквих објеката. Затим модел по принципу "бот" којим би се могло формирати заједничко предузеће домаћих компанија у РС са кинеском компанијом која је заинтересована да изводи радове, и трећи модел је кредитирање кинеске компаније која би узела у концесије одређене пројекте у РС и на тај начин инвестирала – појаснио је Џомбић.

– Разговарали смо и са представницима авиокорпорације "Џан Хуанг" који су заинтересовани за улагање у проширење Аеродрома "Бањалука" и у изградњу новог аеродрома у Требињу -рекао је Џомбић.

Он је напоменуо да је разговарано и са предсједником корпорације за изградњу мостова и хидроцентрала

"Кинеска национална корпорација за електроинжењеринг" Жао Руолином који је потврдио да ће експертска екипа ове корпорације у јуну посјетити Бањалуку и Владу РС да би договорили активности у вези са реализацијом пројекта Горња Дрина и изградњом система од четири хидроцентрале на овој ријеци.

– Представници Кинеске развојне банке и Кинеске извозне банке изразили су интересовање да испрате све пројекте у РС и да се услови финансирања договарају од пројекта до пројекта са становишта цијене капитала, дужина рокова кредита и грејс периода, навеоо је Џомбић.

Представници Владе РС су се у Макау састали са представницима Мултинационалне холдинг групе, који су исказали интерес за улагање у туризам у општини Требиње.

Генерални директор представништва компаније "Chinа roаd аnd bridge corporаtion" у Србији Сју Тие Џу изјавио је јуче у Бањалуци, да је та компанија веома заинтересована за изградњу комплетне путне инфраструктуре у Српској, посебно аутопута Бањалука – Добој.Оставите одговор