Душко Шњегота није поднио оставку!

Осигурали су тако да Народна скупштина, као највише политичко тијело Републике Српске, расправља о противправним утицајима Милорада Додика на службу јавне ревизије.

субота, септембар 2, 2017 / 23:32

Пише: Борислав Радовановић

Медијска топ-тема Републике Српске свакако је „оставка“ нешег главног ревизора Душка Шњеготе. Наши медији очигледно „недорасли задатку“ тумаче овај врло дискутабилан акт без иоле разумијевања његовог садржаја, те понајвише преносе изјаве политичара који једнако тако нису схватили шта чине Шњегота и његов замјеник Пејић.

Јесте да су обојица у својим актима упућеним парламенту употријебили ријеч „оставка“ и то су врло вјероватно учинили због наглашавања околности унутар каквих је дошло до њиховог обраћања највишем политичком и законодавном тијелу Српске.

Међутим, одмах поред тога стоји „стављање мандата на располагање“. Већ сам назив предмета указује да није у питању класичан чин одступања са позиција, него нешто много сложеније. Образложења то у потпуности потврђују.

Дакле, шта чини Душко Шњегота, а у овом случају подржан од свог замјеника? Стављањем мандата на располагање главни ревизор обезбјеђује скупштинску расправу и одлучивање поводом недавних дешавања. На Додикову пријетњу да ће бити смијењен, а то је законски једино могуће у парламентарној процедури, Шњегота и Пејић реагују први и од скупштине траже можемо слободно рећи ЗАШТИТУ и за себе и за службу којом руководе.

Шњегота у свом образложењу не помиње Додикове пријетње, али наглашава постојање околности какве се косе са чланом 4. Закона о служби јавне ревизије, управо како сам то и написао у задњем тексту. Притом, тражи да се актуелни проблеми рјешавају унутар институција и по важећим прописима и стандардима, а посебице од стране највишег политичког тијела Српске – Народне скупштине.

Поједностављено, Шњегота је својим актом иницирао скупштинску расправу у којој ће имати прилику да изнесе све аргументе на каквима су засновани ревизиони извјештаји који тако „боле“ Милорада Додика. Биће у прилици да јавно и на највишем могућем нивоу власти изнесе своје ставове, аргументе, па и незаконите притиске каквима је изложен само зато што је законито и професионално радио посао за који је плаћен.

Након тога, а све пред лицем јавности (у директном преносу) посланици ће бити у прилици да изнесу своје ставове о овој ситуацији. Оно шта ће у овој расправи бити кључно питање јесте: да ли је Милорад Додик прекорачио своја овлаштења отвореним пријетњама главном ревизору? Необориви аргументи указују да се Додик понашао незаконито и то ће се јавном расправом свакако профилисати као кључни проблем.

Након тога услиједиће изјашњавање парламента и, по мојој процјени, управо то је Шњеготин циљ. Конкретно, главни ревизор и његов замјеник надају се да поједини политички субјекти и народни посланици неће ризиковати сопствени кредибилитет и ставити се на страну неправде и тешких незаконитости.

Изјашњавањем о овом случају у врло незгоду ситуацију доводе се Додикови политички савезници из ДНС-а, Социјалистичке партије и Стевандићевих „папака“. Ако подрже овај чин Додиковог насиља коалициони партнери морају се суочити са гњевом грађана, па чак и унутар властитих странака. Јавно декларисаном подршком Додиковим хировима и незаконитостима апсолутно ништа не добијају, а могу много изгубити обзиром да је предизборна кампања већ увелико почела. Интелигентни Шњегота је свакако укалкулисао и овакве конструкције.

Истовремено, „намазани“ Шњегота је Савезу за промјене омогућио да реализују своје најаве напуштања парламента и започињање ванинституционалне борбе у случају да скупштинска већина подржи Додикове незаконите поступке. Само то у овом опозиционом блоку то још увијек нису сви схватили. Да је главни ревизор поднио „неопозиву оставку“ то би парламент могао само констатовати као чињеницу око које се нема шта расправљати. Међутим, Шњегота је Народној скупштини СТАВИО МАНДАТ НА РАСПОЛАГАЊЕ, шта подразумијева и расправу и одлучивање о овом питању. И све предње наведене заврзламе око овог сложеног проблема.

За крај ваља истаћи да су унутар датих околности главни ревизор и његов замјеник повукли изванредан потез, како на плану личне заштите, тако и у смислу штићења институције којом руководе. Чак и да буду смијењени код грађана ће прикупити значајне политичке поене, какве онда није тешко материјализовати. Грађани још увијек нису заборавили ко, како и зашто је уклонио Бошка Чека, симбол људске и професионалне врлине, па се актуелна власт Српске у Шњеготином случају нема чему доброме надати.2 КОМЕНТАРА

  1. „Изјашњавањем о овом случају у врло незгоду ситуацију доводе се Додикови политички савезници из ДНС-а, Социјалистичке партије и Стевандићевих „папака“.“
    Нису поменути у „врло незгодној ситуацији“ него су поменути суодговорни тј. саучесници у пљачки и насиљу. То да ли се неки чланови тих партија не слажу са дјеловањем режима не ослобађа одговорноти. Нити њих нити оне чланове тих партија који се слажу са свим што режим ради. Додик , све што ради , ради са и уз помоћ Ђокића , Павића и Стевандића и без њих би давно пао јер му поменути „држе мердевине“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *