Долијао Газда Језда

БЕОГРАД – Српски бизнисмен Јездимир Васиљевић, познатији као Газда Језда, власник пропале штедионице "Југоскандик", ухапшен је протеклог викенда у Холандији. Васиљевић је ухапшен у једном холандском селу, по међународној потјерници коју је српско правосуђе за њим расписало 2006. године због неодазивања на суђење, и смјештен је у екстрадициони притвор – пише "Блиц". Из Министарства правде […]

уторак, 7 априла, 2009 / 12:41

БЕОГРАД – Српски бизнисмен Јездимир Васиљевић, познатији као Газда Језда, власник пропале штедионице "Југоскандик", ухапшен је протеклог викенда у Холандији.

Васиљевић је ухапшен у једном холандском селу, по међународној потјерници коју је српско правосуђе за њим расписало 2006. године због неодазивања на суђење, и смјештен је у екстрадициони притвор – пише "Блиц".

Из Министарства правде Србије кажу да су обавијештени о његовом хапшењу и да ће покренути поступак за изручење Васиљевића, некадашњег тајкуна из времена Слободана Милошевића.

Газда Језда и његова банка "Југоскандик", као и недавно преминула Дафина Милановић и њена "Дафимент банка" познати су из времена владавине Милошевића, када су увели такозвану "пирамидалну штедњу", што је био начин да тадашњи режим изврши велику пљачку народа кроз хиперинфлацију.

У Србији је Васиљевић са неколико сарадника оптужен за злоупотребе службеног положаја, превару и утају.

Оптужница их терети да су проневјерили око 29 милиона евра и оштетили штедише за 190 милиона некадашњих њемачких марака, а Васиљевић се конкретно терети да је за себе присвојио 58 милиона марака.

Оптужница је подигнута у јуну 2001. године, у вријеме када је Васиљевић био у притвору. Он је у фебруару исте године ухапшен на београдском аеродрому, по повратку у Србију, из које је побјегао 1993. године када је пропао "Југоскандик".

Васиљевић је од пуштања на слободу живио у Србији до априла 2004. године када је против њега и сарадника почело суђење, а у априлу 2006. године за њим је расписана потјерница Интерпола, након чега му се у Србији изгубио сваки траг.Оставите одговор