Аустрија: пријем земаља Балкана у ЕУ, рецепт против дестабилизације

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије, Михаел Шпинделегер, рекао је да ће константа аустријске спољне политике остати снажно заговарање пријема земаља Балкана у ЕУ, оцијенивши да је то сада неопходније него икада. Шпинделегер је за аустријски дневник "Салцбургер нахрихтен" рекао да је у ЕУ дошло до извјесног "умора од Балкана". "Умор од Балкана значи да […]

уторак, април 7, 2009 / 12:17

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије, Михаел Шпинделегер, рекао је да ће константа аустријске спољне политике остати снажно заговарање пријема земаља Балкана у ЕУ, оцијенивши да је то сада неопходније него икада.

Шпинделегер је за аустријски дневник "Салцбургер нахрихтен" рекао да је у ЕУ дошло до извјесног "умора од Балкана".

"Умор од Балкана значи да многи мисле да не треба више да мислимо на проширење", објаснио је он, и истакао да се Аустрија противи том ставу, те да је и раније имала исти став, при пријему нових земаља у Унију.

Шеф аустријске дипломатије је појаснио, како Аустрија сматра да ове земље треба приближити ЕУ и да оне морају да рачунају на пријем у Унију по испуњењу услова.

Он је додао да ово основно правило важи и за Турску, али у специјалној мјери.

"Овде се ради о питању способности ЕУ да прими нове чланице и о томе да свако преговарачко поглавље може да се прекине посебним дугметом", рекао је Шпинделегер додајући да је то предвиђено процедуром.

Аустријски дипломата је оцијенио да без изгледа за пријем у ЕУ, у земљама Балкана неће доћи до реформи, било у правосуђу или борби против корупције, што би довело до дестабилизације региона.

"Од тога имамо и ми користи. Без перспективе пријема, имали бисмо на Балкану данас поново зону дестабилизације са свим моментима опасности", указао је он.

Он је потврдио да је став Аустрије да само будући пријем у ЕУ може да гарантује мир и стабилност на Балкану.Оставите одговор