Долазе до даха: Шеранић са директорима болница

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржаo је данас у Министарству здравља и социјалне заштите састанак са директорима болница у Републици Српској. Састанак је организован у циљу сагледавања актуелних информација и изналажења потенцијалних модела за превазилажење проблема са снабдијевањем кисеоником са којима су суочене ове здравствене установе.

уторак, октобар 12, 2021 / 23:02

Директори болница јединствени су у ставу да се мора тражити заједничко рјешење, јер се допремање кисеоника у болнице у Републици Српској, а који је доказане безбједности, квалитета и концентрације кисеоника, који одговара лијеку, не смије довести у питање, јер би тиме директно угрозили здравље и животе својих пацијената.  

Министар Шеранић директоре здравствених установа извијестио је да је на недавно одржаном састанку министарске конференције у области здравства, а на којој су учествовали и представници Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, предложено да се донесе привремено рјешење у актуелној ситуацији. Оно подразумијева да се по моделу Републике Србије направи резервна опција која би омогућила да се снабдијевање кисеоником, који је одговарајућег квалитета и безбједности, сходно потврђеним лабораторијским налазима, обезбиједи за вријеме од три мјесеца, а како би у том периоду могле да се заврше административне процедуре везано за набавку и допремање медицинског кисеоника у здравствене установе у Републици Српској, уз осигурану контролу квалитета, ефикасности и безбједности од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Министар и руководиоци болница су констатовали и да излажење у јавност појединаца са непровјереним информацијама, у којима предлажу наводна "инстант" рјешења, додатно збуњује и обмањује јавност. Упозоравамо да они који то раде не располажу са објективним информацијама са терена и о раду здравствених установа, што и сами признају, али их то не спријечава да намјерно инсинуирају да у здравственом систему Републике Српске нема воље за рјешавање проблема несметаног допремања кисеоника. Подсјећамо, Болница Градишка се у настојању да набави потребне количине кисеоника недавно суочила са проблемом да једини понуђач није доставио потребну документацију, чиме набавка није могла бити реализована. О допремању кисеоника, такође, говоре неинформисани и неедуковани појединци који нису упућени у логистичке, техничке и било које друге претпоставке и капацитете потребне за снабдијевање здравствених установа, нити располажу са таквом врстом информација од стране добављача.

Осим тога, о квалитету кисеоника, упркос његовим доказаним својствима, себи су узели за право да говоре они који никада нису ни ногом крочили на ковид одјељење, а камоли лијечили пацијенте овом врстом терапије.

Истичемо да је у протеклим данима извршена контрола квалитета кисеоника од стране за то акредитоване лабораторије у већини здравствених установа секундарног и терцијарног нивоа у Републици Српској, а добијени налази су доказали да је квалитет кисеоника који се користи за лијечење пацијената и бољи него што је прописано за лијек. Резултати анализа за остале установе, очекују се у што скорије вријеме.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у сарадњи са руководиоцима болница, наставиће да свакодневно улаже све напоре како би се обезбиједиле потребне количине кисеоника здравственим установама, у најбољем интересу пацијената.Оставите одговор