Само један клик и – УНОДЦ је света латинична скраћеница за МУП РС

Класичан примјер латиничења у вијести да Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом учествује у кампањи #СамоЈеданКлик која има за циљ да упозори јавност на кључне тактике данашњих великих сајбер претњи, и да управо само један клик може направити велику разлику у заштити ваших рачунарских система, мрежа и личних података од сајбер криминалаца.

уторак, 12 октобра, 2021 / 23:06

Основни мото кампање је да: "Кликнемо, додирнемо или превучемо на стотине пута дневно, често аутоматски" и она настоји подсјетити јавност да требамо обратити пажњу на све наше радње на мрежама. Остати на опрезу најбољи је начин за спречавање сајбер криминала и очување нашег сајбер простора!

Кампања ће истаћи главне пријетње које је идентификовао МУП Републике Српске и ИНТЕРПОЛ-ов Програм за сајбер криминал, заснован на подацима прикупљеним од земаља чланица, партнера из приватног сектора, националних агенција за кибернетичку безбедност и онлајн група за размену информација.

Основни савјети о сајбер хигијени пружаће се током цијеле кампање, како би се појединцима и предузећима омогућило знање о томе како заштитити своје системе и податке (https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk ). Кампањи су се придружиле институције у више од 70 земаља чланица ИНТЕРПОЛ-а, бројни партнери из приватног сектора, међународне организације, попут UNODC-а и Свјетског економског форума.

НАЧЕЛНИК

Мирна Миљановић