"Дојче веле": ФИФА права олигархија

"Економски, ФИФА пуца од здравља, али је највише свјетско фудбалско тијело у моралном погледу веома болесно” , оцијенио је водећи коментарор "Дојче Велеа" Стефан Неслер. Њемачка радио-телевизијска мрежа „Дојче Веле” оценила је у данашњем коментару поводом поновног избора Сепа Блатера на чело Међународне фудбалске федерације да је ФИФА економски здрава, али морално, веома болесна. Он […]

четвртак, јун 2, 2011 / 11:18

"Економски, ФИФА пуца од здравља, али је највише свјетско фудбалско тијело у моралном погледу веома болесно” , оцијенио је водећи коментарор "Дојче Велеа" Стефан Неслер.

Њемачка радио-телевизијска мрежа „Дојче Веле” оценила је у данашњем коментару поводом поновног избора Сепа Блатера на чело Међународне фудбалске федерације да је ФИФА економски здрава, али морално, веома болесна.

Он је нагласио да је избор Блатера за предсједника ФИФА „прави апсурд”, јер се десио у сред велике корупциоаншке кризе која потреса врх ФИФА.

„Замислите једну велику корпорацију коју годинама потреса серија коруопционашких сканадала, а њен извршни шеф остане на свом мјесту. То је заиста нешто незамислово. Али не и за ФИФА.”, иронично констатује аутор текста.

Неслер наводи да је свјетска фудбалска организација успела да прође кроз разне скандале, као права кеш машина, увлачећи огромне количине новца, дијелећи га националним асоцијацијама, али и задржавајући добар дио за себе.

Истиче се да је између 2007. и 2010. године ФИФА „нагомилала рекордну суму од 4,3 милијарде евра, највише захваљујући Мундијалу у Јужној Африци”.

У коментару се инаводи да су многи фудбалски званичници који су можда и жељели да се супротставе Блатеру одлучили да остану „сакривени” јер су и сами некада у прошлости профитирали из таквог система.

„ФИФА воли да одаје утисак демократске организације. У стварности, пак, она функционише као права олигархија. Новац је тај који контролиоше све, повлачи конце и одлучује коме ће се дати право оргаанизације првенстава свијета”, закључује се у коментару.Оставите одговор