Спасовдан: Славе Невесиње, Источно Сарајево, Бања Лука и Београд

Његова светост патријарх српски Иринеј служиће данас литургију и предводити литију поводом прославе крсне славе града Београда – Спасовдана. На челу литије биће ношен крст освештан у Јерусалиму који ће епархија Београдско – карловачка поклонити манастиру у Славонској епархији, а који се подиже на темељима разрушене цркве Светих апостола Петра и Павла у селу Кућанце, […]

четвртак, јун 2, 2011 / 11:30

Његова светост патријарх српски Иринеј служиће данас литургију и предводити литију поводом прославе крсне славе града Београда – Спасовдана.

На челу литије биће ношен крст освештан у Јерусалиму који ће епархија Београдско – карловачка поклонити манастиру у Славонској епархији, а који се подиже на темељима разрушене цркве Светих апостола Петра и Павла у селу Кућанце, родном мјесту преминулог патријарха Павла. По завршетку литије крст ће неколико дана бити постављен у храму. Спасовдан је крсна слава Београда, који тиме чува спомен на тај дан 1403. године када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио српском престоницом, а вјерски празник за градску славу.

Обиљежавање Спасовдана као славе града Београда, обновљено је 1993. године када је улицама у центру града прошла литија први пут послије 46 година.

У Бањoj Луци се данас обиљежава слава Града, Вазнесење Господње – Спасовдан.

Ово је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, и обиљежавају је заједно: Град Бања Лука, Православна парохија и Црквена општина бањалучка.

Поводом Спасовдана који као своју крсну славу празнује и општина Источно Ново Сарајево синоћ су одржане бројне културне манифестације. Спасовдан је крсна слава Невесиња, али и манастира Високи Дечани.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор