ПДП нема кандидата за пресједавајућег савјета министара

Функционер ПДП-а Зоран Ђерић рекао је члановима Предсједништва БиХ током консултација о предсједавајућем Савјета министара БиХ да ПДП неће имати кандидата за ту функцију, али да је ова странка спремна да подржи мандатара неке нове скупштинске већине. "Опредијелићемо се тек онда кад будемо знали имена и презимена могућих кандидата. За сада нема имена. ПДП је […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 11:48

Функционер ПДП-а Зоран Ђерић рекао је члановима Предсједништва БиХ током консултација о предсједавајућем Савјета министара БиХ да ПДП неће имати кандидата за ту функцију, али да је ова странка спремна да подржи мандатара неке нове скупштинске већине.

"Опредијелићемо се тек онда кад будемо знали имена и презимена могућих кандидата. За сада нема имена. ПДП је у овој констелацији односа конструктивна опозиција и у Републици Српској и на нивоу БиХ. Наставићемо да критикујемо све што не ваља, али нудимо и одређена рјешења која смо већ спремили", рекао је Ђерић.

Он је истакао да је интерес ове странке да власт на нивоу БиХ буде формирана што прије и да се они који су побиједили на изборима "почну бавити основним животним питањима грађана", као што су економска и социјална, те да "што прије буду одмрзнуте активности" када је ријеч о прикључивању БиХ ЕУ.

Ђерић је истакао да је политички став ПДП-а да треба успоставити одређена правила игре у БиХ када је ријеч о националној заступљености на одређеним мјестима, јер када то буде учињено неће бити несугласица.

"Мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ треба да припадне представнику хрватског народа, али смо отворили могућност да претходно буду донесене измјене закона, да би била успостављена нова правила игре", навео је Ђерић.

Одговарајући на питање кога ће подржати као кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, Ђерић је рекао да ПДП не жели да било који народ, па ни Хрвате, дијели према политичким партијама.

Састанком са представницима Савеза за бољу будућност БиХ и Партије демократског прогреса, чланови Предсједништва БиХ почели су консултације о кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Од 13 парламентарних странака које су позване на консултације о кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ, које ће бити обављене данас и сутра, учешће је потврдило 12, док је Странка за БиХ обавијестила Предсједништво БиХ да неће учествовати.

Првог дана у консултацијама учествоваће осам странака. Осим Савеза за бољу будућност БиХ и ПДП-а консултације ће данас бити обављене и са Хрватском странком права, Демократском народном заједницом, Демократским народним савезом, Народном странком "Радом за бољитак", Савезом независних социјалдемократа и Хрватском демократском заједницом 1990.

Консултације ће сутра бити обављене са четири странке – Српском демократском странком, ХДЗ-ом БиХ, Странком демократске акције и Социјалдемократском партијом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор