Додик: Брисел у потпуности уважио ставове Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је дијалог Српске и ЕУ о неопходности корјените реформе правосуђа БиХ велики политички и дипломатски успјех. Он је за београдске "Вечерње новости" рекао да је Брисел током разговора у потпуности уважио ставове и аргументе Српске о свим проблемима у функционисању домаћег правосуђа, чији пристрасан и селективан рад […]

четвртак, јун 9, 2011 / 09:35

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је дијалог Српске и ЕУ о неопходности корјените реформе правосуђа БиХ велики политички и дипломатски успјех.

Он је за београдске "Вечерње новости" рекао да је Брисел током разговора у потпуности уважио ставове и аргументе Српске о свим проблемима у функционисању домаћег правосуђа, чији пристрасан и селективан рад значајно отежава укупне односе у БиХ.

Предсједник Додик је дводневне разговоре представника РС, БиХ и ЕУ у Бањалуци посвећене реформи правосуђа оцијенио као успјешне и конкретне.

"Ово је почетак разговора. Међутим, одмах смо успјели да са јасном концепцијом проблем необјективног и селективног правосуђа БиХ, о којем говоримо годинама, ставимо на дневни ред дијалога са ЕУ, и тиме смо веома задовољни", рекао је предсједник Српске.

Одговарајући на питање када се могу очекивати конкретни резултати реформе правосуђа, он је истакао да је суштина цијеле приче да је Европа показала огромно разумијевање за ставове Српске и потребу реформе правосуђа БиХ и што се ушло у партнерски однос са Бриселом, чиме је прекинута пракса наметања рјешења.

Он је напоменуо да не треба очекивати да ће се ствари ријешити преко ноћи, истичући да одређени услови треба да се испуне до августа, послије чега ће дијалог бити настављен.

На питања да ли је дијалог боље рјешење од референдума који је Скупштина повукла и да ли је тактика промијењена због притисака, Додик је рекао да није било директног и класичног притиска, али је било учесталих упозорења о могућем дјеловању ОХР-а у БиХ.

"То уопште нисам доживио као притисак, нити смо се повиновали томе. Инсистирали смо на дијалогу, и добили га", рекао је предсједник Додик.

Он сматра да Српска не може имати негативне импликације због одлуке Владе о помоћи хашким оптуженицима из Српске, нити од суђења генералу Ратку Младићу.

Према Додиковим ријечима, у конкретном случају ради се о појединачној одговорности, а не о колективној.

"Хашки трибунал не суди ни Српској ни српском народу и негативне посљедице не могу бити ни сада ни убудуће", поручио је предсједник Српске.Оставите одговор