Холанђани поручују: Ништа од ЕУ док не ухватите Хаџића!

Холандија неће ратификовати Споразум о стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ све док Горан Хаџић не буде ухапшен, сазнаје лист "Данас" у холандском парламенту. Холандски парламентарци испричали су овом листу да на јучерашњој сједници Одбора за европске послове парламента Холандије није усвојена иницијатива посланика опозиционе Хришћанско-демократске странке (ЦДА) да се ратификовање Споразума Србије и ЕУ […]

четвртак, јун 9, 2011 / 09:42

Холандија неће ратификовати Споразум о стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ све док Горан Хаџић не буде ухапшен, сазнаје лист "Данас" у холандском парламенту.

Холандски парламентарци испричали су овом листу да на јучерашњој сједници Одбора за европске послове парламента Холандије није усвојена иницијатива посланика опозиционе Хришћанско-демократске странке (ЦДА) да се ратификовање Споразума Србије и ЕУ уврсти у скупштински дневни ред, јер су власти у Београду ухапсиле и изручиле Хашком трибуналу генерала Ратка Младића.

Посланик Партије Зелених Ајрен Елфасед рекао је да је једино његова странка подржала иницијативу ЦДА, док су остале партије биле против, истакавши да није било веће дебате о потврђивању Споразума.

Елфасед је навео да је већина партија у Холандији "евроскептична", али да представници тих странака не би могли да стопирају даљи пут Србије у ЕУ уколико би се Хаџић ускоро нашао у Хагу.

Директор Центра за нову политику Владимир Тодорић сматра да је одбијање да отпочне ратификација Споразума "последњи трзај уздржаности политике у Холандији према Србији".

Споразум о стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ до сада је ратификовало 18 од 27 земаља чланица ЕУ, а у јануару је то учинио и Европски парламент. Девет европских земаља још није потврдило Споразум, већина због компликоване процедуре у њиховим парламентима.

Политички проблем Србија има с Холандијом, Белгијом и Пољском. Док је за Холанђане нови приоритет Горан Хаџић, став Белгијанаца тек треба да буде познат, док Београд с Пољацима има спор око власништва над зградом Амбасаде Србије у Варшави.0 КОМЕНТАРА

  1. Браво зато да се научимо памети да нећемо у ЕУ продајом наших људи. Издајнике нико не цијени, чак ни онај којем служиш. А има још услова. Нпр. признање независности Косова. Чим дође на ред након овог услова.

  2. Директор Центра за нову политику Владимир Тодорић сматра да је одбијање да отпочне ратификација Споразума „последњи трзај уздржаности политике у Холандији према Србији“.

    Који краљ, само још мало издржи Србијо, ово је последњи трзај европе

Оставите одговор