Русија – НАТО: Повјерење постоји али нема резултата

НАТО не уважава забринутост Русије због формирања противракетне одбране (ПРО) у Европи, изјавио је послије сједнице Савјета Русија-НАТО (СРН) у Бриселу руски министар одбране Анатолиј Серђуков, додајући да између Русије и НАТО-а постоје принципијелне разлике у тој области. У односима Русије и НАТО-а око ПРО „поверење постоји, али нема резултата”, рекао је Серђуков а пренела […]

четвртак, јун 9, 2011 / 10:04

НАТО не уважава забринутост Русије због формирања противракетне одбране (ПРО) у Европи, изјавио је послије сједнице Савјета Русија-НАТО (СРН) у Бриселу руски министар одбране Анатолиј Серђуков, додајући да између Русије и НАТО-а постоје принципијелне разлике у тој области.

У односима Русије и НАТО-а око ПРО „поверење постоји, али нема резултата”, рекао је Серђуков а пренела је агенција Итар-Тас.

„НАТО за сада не чује приједлоге Русије о ПРО. НАТО инсистира на формирању два независна система”, рекао је руски министар.

Серђуков је, притом, додао да одлучујућу улогу у позицији НАТО-а која се разликује од приступа Русије имају САД, пренела је агенција РИА Новости.

Према његовим ријечима, разлике постоје поводом гаранција које би предупредиле могућност примене европске ПРО ради пресретања руских интерконтиненталних балистичких ракета, не успева да се формулише ни коначни циљ сарадње, нити да се одреди форма и структура формирања ПРО.

„Видимо да се без уважавања руске забринутости наставља склапање билатералних споразума о ПРО са одређеним земљама”, рекао је Серђуков, а РИА Новости подсјећа да су се САД и Румунија договорили око инсталирања америчких система за пресретање ракета у ваздухопловној бази Девесалу.

Агенција Интерфакс преноси да генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен очекује да се проблем сарадње са Русијом у области ПРО реши до самита Алијансе до маја 2012. године.

„Ракетна претња је реална и нама је потребна реална одбрана. Желимо стварну сарадњу с Русијом око ПРО. Наше је виђење – два независна система која прате исти циљ”, рекао је Расмусен, који је поновио да ће „најбоља гаранција да ПРО није усмерена на Русију бити отворена и искрена сарадња”.

„НАТО не представља претњу Русији и не посматра њу као претњу”, рекао је генерални секретар Алијансе.Оставите одговор