Ђокић од Социјалиста на тему рата у Украјини: Осуде и санкције не воде ничему

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је ситуација у Украјини довољно опасна и деликатна сама по себи и да санкције и осуде сукобљеним странама не доприносе рјешењу, већ продубљују озбиљну кризу која цијелу Европу вуче ка понору.

петак, март 4, 2022 / 14:50

-Сматрам да је наметање санкција Русији од стране БиХ непотребно. Ми смо на овим просторима, не тако давно, прошли кроз велика страдања. Тај период треба свима да нам буде за наук да су мудра политика и преговори једини прави пут, а не осуде и санкије које никада нису донијеле ништа добро. Сви треба да апелују на мир и смиривање тензија, јер тренутно највећу цијену овог сукоба плаћају грађани двије зараћене стране – истакао је Ђокић.

Лидер социјалиста у Републици Српској такође сматра да украјинско – руски сукоб не смије да буде још један разлог за раздор у БиХ, али да нажалост, поступци и једностране одлуке бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, али и министарке спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић потпуно искључују ставове и интересе Републике Српске и поново дижу бедем између Сарајева и Бањалуке.

-Евидентно је да у БиХ постоје различити погледи на дјеловање и улогу међународне заједнице, не само овдје код нас, већ и у свијету. А управо су свјетске силе као што су Русија и САД радиле на успостављању међународног система који је створен побједом над фашизмом. У ту побједу је Русија уградила и дала несумњиво много више жртава. Те чињенице би требало да буду свјесни сви њени грађани, али и носиоци политичке власти, те да дјелују на начин који ће омогућити грађанима ове земље мир, стабилност и сигурност за вријеме док се тај сукоб одвија- истакао је Ђокић.

Он је позвао све политичке представнике у БиХ да се узджре од брзоплетих и тешких одлука и квалификација око сукоба у Украјини, истакавши да су балансирање и одупирање у политици некада тешки, али су и најбољи пут рјешавању сваке кризе, те постизања споразума, договора и компромисних рјешења.

-Сви политички актери на овом простору морају да буде трезвени. Прегласавање и наметање ставова једне стране другој је неприхватљиво. БиХ се довољно унутар своје територије суочава са великим изазовима и интерес њених грађана увијек мора да буде испред свих неслагања, поготово када је ријеч о великој европској, али и тренутној свјетској кризи – закључио је Ђокић.Оставите одговор