Министарство просвјете и културе одржало састанак везано за археолошка ископавања у Бакинцима

Археолошка истаживања вршена су у периоду од 2012. до 2015. године и том приликом је утврђено постојање касноантичког насеља које су чинила три утврђења – горњи, доњи и средњи град, уз пар издвојених градитељских цјелина. Ископавања су првенствено била усмјерена на три базилике, импозантних димензија, ван градских зидина, које свједоче о значају овог мјеста као духовног центра и на потпуно другачији начин освјетљавају историју ових крајева.

петак, 4 марта, 2022 / 14:27

Министар просвјете и културе Наталија Тривић разговарала је са начелником општине Лакташи Мирославом Бојићем, директором Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасном Милешевић, в. д. директора Републичке управе за геодетске и имовинско-праве послове Драганом Станковићем, представницима Министарства трговине и туризма, те са стручним тимом који ће у наредном периоду наставити са археолошким радовима на локалитету Градина у Бакинцима у општини Лакташи, а који је на основу покретних налаза смјештен у период V и VI вијека нове ере.

Саговорници су размијенили мишљења о значају археолошког налазишта у Бакинцима, досадашњим активностима које су вршене од тридесетих година 20. вијека али и о важним активностима које их очекују у наредном периоду.

"Археолошко налазиште код Бакинаца представља велики туристички потенцијал Лакташа и културно богатство Републике Српске, а значај локалитета Градина у Бакинцима превазилази оквире Републике Српске јер је он познат регионалним и свјетским стручњацима из области археологије и сродних наука. Због значаја овог археолошког налазишта крајем 2021. године институције Републике Српске наставиле су активности са лидерима у конзервацији непокретне баштине, а они су након обиласка локалитета установили да је потребан хитан наставак археолошких и конзерваторских радова, који би укључио ископавање, уз стручно вођење домаћих и страних археолога, те реконзервацију постојећих и конзервацију новоископаних темеља", рекла је министар Наталија Тривић.

                Она је додала да локалитет тренутно није довољно заштићен и да је због тога изложен разним локалним и страним пљачкашима који неповратно уништавају ову културну баштину Републике Српске, а пронађено износе и продају у иностранству, те нагласила да ће се сва будућа ископавања и конзервације вршити уз све дозволе и надзор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.