"Ђилас-Шолак" случај у Индији: Милијардери се отимају за преносе крикета, националног спорта

Два милијардера која спадају међу најбогатије људе на планети, ‘укрстиће копља” на индијском терену, и то у крикету.

среда, јун 15, 2022 / 16:55

Како пише Економист, амерички и индијски тајкуни Џеф Безос и Мукеш Амбани су водећа два кандидата за куповину права Индијске Премијер Лиге (ИПЛ) у крикету.

На аукцији за права, биће понуђени одвојени петогодишњи уговори о телевизијском емитовању и онлајн стримингу у различитим географским подручјима.

‘Супер Боул крикета’, како га зову, један је од најбрже растућих спортских догађаја на свијету који привлачи 600 милиона гледалаца и има вриједност бренда од скоро 6 милијарди долара. Процјењује се да ће цијена која ће бити плаћена бити 20 одсто виша од поменуте.

Циљ: Доминација тржиштем

Очекује се да ће компаније милијардера бити прва два кандидата на аукцији, а спремају агресивне планове како би осигурали побједу, наводи британски лист.

Остали жестоки конкуренти су Волт Дизни, која је држала права до овогодишње управо завршене сезоне, и Сони Група.

За два учесника који први пут учествују, у игри је много више од покушаја да постану бр. 1 медијски играч у земљи са више од милијарде људи. Обе компаније Амбанијев Релијанс Индустриз и Безосов Амазон се "кладе" да ће им крикет послужити као врата ка њиховом крајњем циљу: доминирати индијским потрошачким тржиштем које све више иде на интернет.

Шта је ИПЛ?

Када је ИПЛ почео 2008. године преноси су и даље били спорадични. Сада, са све више Индијаца који гледају садржај преко интернета, укључујући и онај на паметним телефонима, очекује се да ће дигитална права донијети велику премију.

ИПЛ је вишенедељни турнир у крикету који се обично одржава у априлу и мају сваке године. Привлачећи више од пола милијарде гледалаца, годишњи ИПЛ турнир прати доминантни енглески фудбал и Националну фудбалску лигу у глобалној популарности.Оставите одговор