Русија постала други највећи добављач нафте за Индију

Русија је претекла Саудијску Арабију и постала други највећи добављач нафте у Индији након Ирака, преноси Анадолија.

среда, 15 јуна, 2022 / 16:36

Како наводи "Тајмс оф Индија”, Индија је у мају купила око 25 милиона барела руске нафте, што је више од 16 одсто укупног увоза нафте.

Удио сирове нафте руског поријекла коју је Индија купила у укупном увозу морем у првом кварталу 2021. и 2022. године био је испод један одсто, у априлу је први пут достигао пет посто.

Ирак је задржао позицију највећег добављача нафте у Индији прошлог мјесеца, а Саудијска Арабија је трећа, иза Русије.

Индија, трећи највећи свјетски увозник нафте, заговара куповину сирове нафте од Русије од почетка рата између Русије и Украјине.

Министарство нафте је прошлог мјесеца објавило да је енергија увезена из Русије незнатна у односу на укупну потрошњу Индије.

Индија купује руску нафту уз попуст од близу 30 долара по барелу.

Кина престигла Њемачку у увозу руских енергената

Кина је престигла Њемачку и постала највећи купац енергената из Русије од фебруара, саопштила је независна група Центар за истраживање енергије и чистог ваздуха.

Центар је навео да је Русија од 24. фебруара имала приход од око 93 милијарде евра од продаје нафте, природног гаса и угља.

Око 61 одсто фосилних горива, у вриједности око 57 милијарди евра, извезено је у Европску унију у првих 100 дана рата у Украјини, навела је група са сједиштем у Хелсинкију.

Извоз руских фосилних горива у Њемачку био је вриједан 12,1 милијарду евра, у Италију и Холандију по 7,8 милијарди, а у Пољску 4,4 милијарде евра, додао је Центар.

Њемачка, која је у прва два мјесеца рата била највећи увозник руских фосилних горива, пала је на друго мјесто иза Кине, која је од Москве купила енергенте у вриједности од око 12,6 милијарди евра.

Промјена на врху листе одражава растући значај Кине и других неевропских економија за руски извоз енергије, који обезбјеђује око 40 одсто буџета Русије, наводи група.

Подаци Центра показују да Њемачка остаје у великој мјери зависна од руских енергената, нарочито од природног гаса. Увоз у мају је опао осам одсто у поређењу са претходна два мјесеца, што се поклопило са доласком топлијег времена.

Европска унија је у мају смањила увоз енергената из Русије за више од 100 милиона евра дневно. Највеће смањење је начинила Пољска, која је раније била велики купац руске нафте и гаса, пренијела је агенција Бета.Оставите одговор