Диспропорција: Њемачка нама послала једног Шмита, на Кину брод ратне морнарице

Њемачка је данас први пут у протеклих готово двије деценије послала војни брод "Бајерн" у Јужнокинско море гдје се придружила осталим западним државама у проширењу војног присуства у региону.

понедељак, август 2, 2021 / 18:11

Кина полаже право на разне дијелове Јужнокинеског мора и поставила је војне базе на вјештачким острвима у водама богатим рибом, гдје се налазе гасна поља.

Америчка морнарица редовно врши такозване операције слободне навигације током којих њихови бродови пролазе поред неких од спорних острва. Кина је против тих мисија, наводећи да не помажу унапређењу мира и стабилности.

Њемачки званичници истичу да ће се морнарица те земље држати одређених трговинских рута и да се не очекује да ће фрегата пловити кроз Тајвански мореуз, што САД редовно чине.

Берлин истиче да мисија служи као јасан показатељ да је Њемачка против територијалних аспирација Кине.

Њемачки министар одбране Анегрет Крамп-Каренбауер отпутовала је у луку Вилхелмзхавен да би испратила фрегату "Бајерн" на њен седмомјесечни пут током којег ће пловити до Аустралије, Јапана, Јужне Кореје и Вијетнама.

Брод би требао да уђе у Јужнокинеско море средином децембра, чиме ће постати први њемачко пловило које је прошло кроз тај регион од 2002. године.Оставите одговор