Деморал

Гостимир Поповић објашњава зашто смо деморалисани. Ако реч деморализација означимо као стање једног друштва, једне групе или једног човека у коме се напуштају ранији идеали, веровања и принципи, губи сопствена друштвена и морална равнотежа и прихвата да све “тече како тече” и да ништа више није “важно и свето”. Деморалисаност није само акт губитка одређене […]

уторак, мај 24, 2011 / 08:32

Гостимир Поповић објашњава зашто смо деморалисани.

Ако реч деморализација означимо као стање једног друштва, једне групе или једног човека у коме се напуштају ранији идеали, веровања и принципи, губи сопствена друштвена и морална равнотежа и прихвата да све “тече како тече” и да ништа више није “важно и свето”.

Деморалисаност није само акт губитка одређене вере и моралних принципа, већ представља напуштање и оспоравање сваког уверења и сваке друштвене принципијелности.

У БиХ и њеним саставницама (ФБиХ и Републици Српској) на делу је, и траје већ дуже време, процес деморализације који је више “убачен” из вана као неки врло опасни вирус који прети да разори све унутрашње вредности и да не дозволи да се позитивне моралне вредности развију.

Овде деморализацију у свим областима друштвеног живота не само да подржавају већ је на неки начин и креирају многобројни представници међународних организација и снага који на тај начин врло перфидно управљају свим и свачим без икакве контроле и одговорности.

Иако овај процес прати свако друштво и сваку политику он нема једнако успеха у свим друштвима. У овом случају они комбинују методе од најсуровијих притисака до перфидних подвала при чему се не оставља ни минимум могућности креације друштва поверења.

Ипак, борба против деморализације је врло важна за опстанак човека, друштвених група и система а сви могући деморализатори, деморализације и деморалисани треба да земене место друштву поштовања и градње поверења.

Није идеализам, већ реалност, само треба упорно и перманентно порадити на позитивном приступу а резултати сигурно долазе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор