"Застава оружје": Подршка управи, не и радницима

Министарство одбране Србије подржава потезе Управног одбора крагујевачке фабрике "Застава оружје" који доприносе рјешавању акутне ситуације, али и системска рјешења која ће допринијети повећању ефективности, ефикасности и продуктивности. Више од 300 радника "Застава оружје" блокирали су јутрос магацине са наоружањем и магацине муниције у кругу фабрике незадовољни због нерјешавања статуса и кризе у фабрици и […]

уторак, 24 маја, 2011 / 08:15

Министарство одбране Србије подржава потезе Управног одбора крагујевачке фабрике "Застава оружје" који доприносе рјешавању акутне ситуације, али и системска рјешења која ће допринијети повећању ефективности, ефикасности и продуктивности.

Више од 300 радника "Застава оружје" блокирали су јутрос магацине са наоружањем и магацине муниције у кругу фабрике незадовољни због нерјешавања статуса и кризе у фабрици и због кашњења исплате априлске зараде.

Министарство наводи да подржава органе управљања фабрике да утврде околности и евентуалну одговорност запослених који су својим поступком и радом онемогућили чуваре да извршавају своје задатке и обавезе.

Из Министарства истичу да је упркос чињеници да је прошла година најпродуктивнија у посљедњој деценији у "Застава оружју" дошло до застоја у исплатама личних доходака радника.

За тако нешто, како наводе у Министарству, има више разлога који се огледају у нагомиланим финансијским проблемима из претходних година, застарјелој производној технологији, неадекватном инвестиционом улагању у више од 80.000 квадратних метара пословног и производног простора.

У фабрици "Застава оружје" је упослено 2.150 радника а просечна зарада је око 31. 000 динара.

Радници "Застава оружја" заузели су јутрос магацине за складиштење готовог наоружања и магацине муниције и траже од Владе Србије да нађе рјешење за кризу у том предузећу.

Предсједник Синдиката "Застава оружје" Драган Илић рекао је да је одлука о заузимању магацина донесена због одбијања Владе Србије да се на захтјев тог синдиката разговара о бројним проблемима у фабрици, али и због кашњења исплата зарада за април.