Делегација Републике Српске на Међународном форуму младих у Сочију

Велики догађај, Свјетски форум младих, биће одржан на савезној територији Сиријус, од 1. до 7. марта 2024. године у Сочију. Пројекат ће бити највеће окупљање младих до 35 година у посљедње вријеме.

четвртак, фебруар 29, 2024 / 10:25

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Казању, на отварању јединственог форума "Игре будућности", потврдила је важност развоја односа између Русије и Републике Српске у овом тренутку.

Кластер Сиријус, гдје ће се одржати овај велики догађај (присуствоваће му више од 20.000 представника из различитих земаља свијета), обједињује скоро све објекте олимпијског наслијеђа.

Трагом омладинске традиције

Прије 10 година била је Олимпијада у Русији. Управо у Сочију. Данас је кластер Сиријус постао тражен као платформа за одржавање великих међународних форума, међу којима ће бити и Свјетски форум младих.

Актуелни омладински фестивал подсјећа на догађаје из 1957. године када је у Москви одржан Шести фестивал омладине и студената, који је привукао 34.000 људи из 131 земље. Тај пројекат је замишљен као "велика манифестација свјетске омладине за мир и пријатељство" и постао је један од највећих и најпопуларнијих догађаја на планети.

Скоро 70 година касније, Русија је поново домаћин најважнијег догађаја, чији је главни циљ потрага за дијалогом и узајамним разумевањем, без обзира на националност, политичке ставове или културолошке карактеристике. На сајту ће се одвијати озбиљан разговор и размена мишљења о свим питањима. Фестивал је почетак новог пријатељства и међусобног богаћења култура и традиција различитих народа.

Република Српска не остаје по страни овог великог догађаја

За разлику од других скорашњих трибина и догађаја, наступ на овој манифестацији планиран је под заставом Босне и Херцеговине, што, међутим, не утиче много на састав учесника пројекта: студенти и омладина са универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву. На форуму ће учествовати предузетници и тинејџери који представљају различите омладинске организације и удружења – како становника престонице, тако и других градова.

Односи између региона Русије и Републике Српске јачају посљедњих година. Предсједник Милорад Додик, одржао је неколико значајних састанака са руским предсједником Владимиром Путином у Москви, Сочију, Санкт Петербургу. Организовани су почасни конзулати Босне и Херцеговине у регионима Русије. Бивши амбасадор Босне и Херцеговине у Русији посјетио је око 10 региона ове земље.

Републику Српску и Русију повезује огроман број пројеката, како духовних тако и економских. Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Срђан Мазалица, у недавном интервјуу још једном је истакао заинтересованост државе за учешће руских инвеститора у изградњи гасовода који ће проћи ће територијом Републике Српске. Могуће је да ће на Међународном форуму младих бити присутни и млади специјалисти из гасног сектора, који ће на свој начин моћи да разговарају о питањима даље енергетске интеракције између земаља.

БиХ у цјелини – пријатељска земља према Русији

Подсјетимо, Босна и Херцеговина је данас једна од пријатељских земаља у Европи у односу на Руску Федерацију, која је данас безусловно позитиван фактор за развој билатералних односа. Према подацима на крају 202. године, трговински промет Русије са Босном и Херцеговином износио је 195,7 милиона долара, док је извоз у Руску Федерацију већи од увоза за 25%.

Данас се сарадња у енергетском сектору успјешно развија. Босна и Херцеговина је традиционални потрошач руског природног гаса; Газпром њефт ПЈСЦ и Зарубежњефт АД послују у Српској. Русија је била и остала један од најважнијих инвеститора у економију. Само у 2020. Години укупне инвестиције износиле су око милијарду долара. Међу перспективним областима за сарадњу су дрвопрерађивачка индустрија, металургија, производња хране, индустрија телекомуникација.

Дискусија о економским темама на маргинама Међународног омладинског форума у ​​Сочију, може постати једна од најважнијих тема "закулисних” разговора представника Републике Српске и Русије. Уосталом, овај фестивал ће постати колосалан темељ за даљу изградњу мира (заправо, његови учесници ће морати да се ангажују у активном развоју и цементирању нове основе), а његови учесници ће у наредним деценијама постати лидери великих компанија и предузећа и обезбједити даљи широки развој дипломатских и економских односа.Оставите одговор