Сељаци извиждали Макрона, он их моли да се смире

Француски предсједник Емануел Макрон осудио је протесте пољопривредника широм земље као "контрапродуктивне" након што је на Међународном сајму пољопривреде у Паризу дочекан звиждуцима, и позвао фармере да се смире.

субота, фебруар 24, 2024 / 17:22

Раније данас, неколико стотина фармера пробило је полицијски кордон и упало у павиљон сајма гдје се налазио Макрон.

Демонстранти су звиждали и скандирали "Макрон мора да поднесе оставку!"

Пољопривредници су се сукобили са полицијом и гађали их јајима, јавио је дописник РИА Новости и додао да су полицајци демонстранте бацили на земљу, те да је уништено више изложбених штандова.

"Поручујем свим пољопривредницима да никоме од својих колега не помажете тако што уништавате штандове и онемогућавате одржавање сајма. Ви застрашујете породице. То је контрапродуктивно. Позивам све да се смире", рекао је Макрон новинарима након доручка са представницима синдиката на сајму.

Одговарајући на питање да ли се плаши да оде до фармера због звиждука, Макрон је рекао да га "није брига".

Макрон је јуче најавио "велику дебату" са пољопривредницима, али је касније морао да је откаже пошто су синдикати рекли да не желе да разговарају са предсједником.

Пољопривредници у Француској жестоко протестују од јануара, блокирајући ауто-путеве и бацајући стајњак и отпад испред владиних институција широм земље, а скупови су се донекле смирили посљедњих седмица.

Пољопривредници захтијевају признавање значаја њихове професије и осуђују пољопривредну политику власти, за коју кажу да их чини неконкурентним.

Посебно се противе увозу јефтиних пољопривредних производа, ограничењу коришћења воде за наводњавање, повећању цијена дизел горива, као и рестриктивним мјерама заштите животне средине и растућем финансијском оптерећењу.

Француски фармери нису једини у Европи који су незадовољни.

Пољопривредници у Њемачкој, Италији, Белгији, Пољској, Румунији и Холандији такође се супротстављају разним еколошким политикама које виде као штетне по њихове интересе, посебно у условима високе инфлације и конкуренције увоза.Оставите одговор