Даворин Бајић: Јесте ли чули да НАСА слијеће на територију Републике Српске?

Поштовани Ректоре, колеге, студенти и свеколика јавности Републике Српске. Као ванредни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци осјећам потребу да се јавно оградим, у лично име, од званичног дописа који је упутио Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањој Луци господин Страин Посављак.

четвртак, фебруар 18, 2021 / 14:50

Господин Проректор је послао званичи допис (писмо препоруке) продеканима факултета у коме позива да се у што већем броју укључимо у НАСА пренос слијетања РОВЕРА са Марса на територију Републике Српске (у прилогу).

Обзиром да је у званичном мејлу господин Проректор навео да ће наш Универзитет представљати делегација Природно-математичког факултета, те да се предметни мејл почео великом брзином ширити медијским простором Републике Српске, желим јавно да се оградим од изречених, академским ријечником речено, небулоза.

Иако ми за пар мјесеци слиједи избор у звање редовног професора у потпуности сам свјестан евентуалних негативних личних посљедица овог мог јавног обраћања. Без превише патетисања, желим јасно да кажем, ако ће ме овакви људи, као господин Проректор, представљати и одлучитавати о мојој судбини сам ћу отићи са Универизитета, тако да то није проблем.

Проблем је много већи, а посљедице су далекосежније, како за Универзитет тако и за ову нашу крхку Републику. О каквом општем напретку говоримо ако Проректор водећег универзитета у Републици Српској позива на праћење слијетања "ровера" на територију Републике Српске?

О каквим шангајским и вебометрикс листама говоримо? Какву поруку шаљемо садашњим и будућим студентима? Какву поруку шаљемо међународним партнерима?

На крају желим да позовем колеге да се не исмијавају по ходницима, можда човјеку треба помоћ, већ да јавно искажу став.

Позивам руководство Универзитета да преиспита повјерење које су указали оваквим чиновницима који нас представљају. Већ је учињена немјерљива штета, поправљајте шта се поправити може.проф. др Даворин Бајић, ванредни професорОставите одговор