Дара из Јасеновца није ушла у ужи избор за Оскара, али Јасмила Жбанић јесте

Од 93 номинована кандидата за категорију Најбољи филм на страном језику, међу којима је била историјска драма о девојчици Дари у злогласном усташком логору Јасеновац, Академија филмских уметности и наука сузила је избор на 15 остварења.

среда, 10 фебруара, 2021 / 12:58

Српски кандидат, који је изазвао бројне полемике, није се нашао у ужој конкуренцији за престижну филмску награду.

Међу 15 филмова који су остали у трци нашло се остварење Кво вадис, Аида из БиХ, а осталих 14 филмова чине Убачени агент (Чиле), Шарлатан (Чешка), Нова рунда (Данска), Нас двојица (Француска), Ла Ллорина (Гватемала), Бољи дани (Хонг Конг), Дјеца сунца (Иран), Краљева ноћ (Обала Слоноваче), Нисам више ту (Мексико), Нада (Норвешка), Колектив (Румунија), Драги другови! (Русија), Сунце (Тајван) и Човјек који је продао своју кожу (Тунис).

Остварење редитеља Предрага Антонијевића је током првог викенда приказивања забележило највећу просјечну зараду у односу на број биоскопа у којима се филм приказује. Остварена је просјечна зарада од 1.251 долара по биоскопу у којима се филм приказује, док је просечна зарада по биоскопу за велике студијске филмове значајно мања.