Дачић за РТ: Нећемо угрозити националне интересе због ЕУ

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија неће угрозити своје националне и државне интересе због чланства у ЕУ, иако постоје извјесни притисци да зарад чланства призна независност Косова. Према његовим ријечима, Србија мора да води бригу о свом народу који живи на Косову и нико не може да очекује или тражи од […]

уторак, октобар 11, 2011 / 12:00

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија неће угрозити своје националне и државне интересе због чланства у ЕУ, иако постоје извјесни притисци да зарад чланства призна независност Косова.

Према његовим ријечима, Србија мора да води бригу о свом народу који живи на Косову и нико не може да очекује или тражи од Србије – зарад било ког циља – чак и уласка у ЕУ – да изјави да није заинтересована за Србе или да нема интересе на Косову.

"Србија може преговарати са ЕУ о низу питања, као и друге државе… али не и о делу српске територије", нагласио је Дачић у интервјуу за руски ТВ канал "Русија данас", додајући да је интерес Србије да уђе у ЕУ, нарочито због економске сфере.

Дачић је нагласио да је Србија дала до знања међународној заједници да њено стрпљење не може бити стављано на пробу нападима на Србију и косовске Србе.

"Србија има своје ‘црвене линије’ и никад неће дозволити Приштини да их пређе: на пример, употребу силе против Срба на Косову и Метохији, која ће покренути нови талас сукоба и довести до новог етничког чишћења и више избеглица", рекао је Дачић.

Он је поновио да подржава историјску компоненту споразума између Срба и Албанаца, што значи да ако Албанци имају право да кажу да не желе да буду дио Србије, онда и Срби имају право да кажу да не желе да живе на независном Косову.

"Јасно је да упркос чињеници да сви желимо да живимо у миру, као мултиетничка цивилна држава, постоје дубоке поделе између албанског и српског дела Косова. Албанци и Срби годинама се боре око те територије", тврди Дачић.

Дачић је рекао је да је због тога разграничење територије једино могуће рјешење проблема, према којем би српски дијелови Косова остали унутар Србије или би били под међународном управом, али не под јурисдикцијом Приштине.

Указавши да су велике европске државе пристрасне и да имају двоструке стандарде у својој политици, Дачић је навео да су планови предсједника привремене косовске владе Хашима Тачија "заправо планови које прво треба да наметну Кфор и Еулекс" што би значило да "ако се Србија супротстави Тачију, значи да се супротставља Кфору и Еулексу и поново ратује са цијелим свијетом".0 КОМЕНТАРА

  1. Dio kolumne M.Bobic:
    Ali, poenta je na sasvim drugoj strani.

    Dačić je, za one koji znaju da čitaju, u stvari rekao – Srbija je zemlja na umoru. U toj zemlji ništa ne funkcioniše, nezadovoljstvo je na svakom koraku – mi sedimo na buretu baruta. Siromaštvo, glad, nezaposlenost, beznađe. Propast ekonomije, pad standarda, propast spoljne politike. Propast sna o Evropi i našoj sreći sa njima. Propast ideje o međunarodnoj pravdi. Ogorčenost javnosti pred besomučnim evropskim bičevanjem – bez obzira na to da li se radi o pucanju na Srbe na Kosovu, ili o podršci gej paradi.

    U svom ekspozeu za javnost, Ivica Dačić je, čuvajući ono malo mira što nam je još ostalo, napravio zapravo crni bilans Srbije, podvukavši crtu za porazni račun našeg napredovanja ka svetloj budućnosti. Kao da se kandidovao za vođu opozicije.

    Dačić nas je privremeno sačuvao od haosa, srče, nasilja i žrtava, ali ne može da nas sačuva od naše sudbine.

Оставите одговор