Дачић узвраћа: Бићемо уздржани поводом територијалног интегритета БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће уздржаност Украјине и БиХ приликом гласања за чланство самопроглашеног Косова у Савјету Европе утицати на став Србије јер ће Београд од сада бити уздржан по питању територијалног интегритета БиХ.

уторак, април 25, 2023 / 09:35

"Што бисмо били за територијални интегритет БиХ, а да они гласају уздржано", рекао је Дачић за РТС коментаришући гласање којим је Приштини прихваћена пријава за Савјет Европе.

Он је истакао да је Украјина својим ставом непријатно изненадила Србију која је осудила кршење територијалног интегритета Украјине у свим резолуцијама, а сличан случај је и са БиХ.

Дачић је истакао да је пријавом Косова за чланство у Савјету Европе прекршена процедура у тој организацији.

Он је указао да слијед догађаја говори о томе да није било нормалне процедуре, већ је ријеч о томе да се Приштина за нешто награди, али се поставља питање за шта.

"Да ли је то награда за то што 10 година нису формирали заједницу српских општина /ЗСО/? Па како Савет Европе до сада није констатовао да мора да се формира ЗСО, јер је потписала Кетрин Ештон у име ЕУ?", упитао је Дачић.

Према његовој оцјени, очигледно је да је Њемачка обећала премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију да ће га наградити за неку "конструктивност".

"Овде се показује ко је миљеник неких западних земаља, у овом случају Квинте. Курти је њих условио наводном конструктивношћу и најавом да хоће да разговара о ЗСО, што је смешно, лицимерно и безобразно", рекао је Дачић.

Комитет министара Савјета Европе одлучио је јуче да се покрене процедура за разматрање захтјева такозваног Косова за пријем у ту организацију.Оставите одговор