Дачић: Број лажних азиланата у паду

Визна либерализација за грађане Србије у овом тренутку није угрожена, изјавио је у Бриселу српски министар унутрашњих послова Ивица Дачић, послије састанка са европски комесаром за унутрашње послове Сесилијом Малмстром. Дачић је прецизирао да је број "лажних азиланата" у паду, а да ће српске власти предузети строге мјере према свима који злоупотријебе слободу путовања у […]

уторак, мај 31, 2011 / 06:35

Визна либерализација за грађане Србије у овом тренутку није угрожена, изјавио је у Бриселу српски министар унутрашњих послова Ивица Дачић, послије састанка са европски комесаром за унутрашње послове Сесилијом Малмстром.

Дачић је прецизирао да је број "лажних азиланата" у паду, а да ће српске власти предузети строге мјере према свима који злоупотријебе слободу путовања у ЕУ.

Он је нагласио да су и многе земље у ЕУ већ укинуле материјалне повластице које су до сада неосновано могли да уживају "лажни азиланти", јавља Радио-телевизија Србије.

Дачић је рекао да се са Малмстромовом договорио да Европска комисија и српске власти заједнички припреме низ законских мјера којима би се спријечило да убудуће из Србије крене већи број лица и тражи азил без икакве основе.

"Сви који неосновано траже азил враћени су у Србију, јер постоји уговор о реадмисији који је потписан с чланицама ЕУ", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, Србију у ЕУ сматрају сигурном, демократском земљом и зато нема никаквог основа да неки српски држављанин добије "политички" азил у ЕУ.

"Пошто су у преко 90 одсто случајева ти лажни азиланти Роми и Албанци с југа Србије, српске власти морају имати јако пажљив приступ, да не бисмо прешли на другу страну тог проблема, а то је да се задре у нека основна и људска права", додао је Дачић.

Дачић је навео да је, према подацима ЕУ, број лажних азиланата знатно смањен посљедњих мјесеци, те да је прошле године у свим земљама Уније било укупно нешто више од 17 000 азиланата из Србије, и то највише у Шведској, Њемачкој, Белгији и Луксембургу.

Влада у Београду је већ усвојила правила о путовању у ЕУ, што значи да полиција има право и да контролише путнике, сходно споразуму с ЕУ, а то значи да може да провјери колико имају новца, да ли имају повратну карту за путовање и здравствено осигурање.

Србија је преузела и обавезе да се смањи број лажних азиланата, јер ту нема ријечи о било каквим разлозима политичког прогона, већ су питању лица која злоупотребљавају слободни визни режим да би стекла економску корист.Оставите одговор