Шпанија: Нема доказа да су шпански краставци извор заразе

Из Шпаније је саопштено да нема доказа да су краставци њених узгајивача изазвали избијање ешерихије коли у Њемачкој, гдје је 14 људи умрло и најављено да ће тражити објашњење зашто су њени фармери оптужени. Ешерихија коли у Њемачкој, која се доводи у везу са загађеним краставцима и која је проузроковала озбиљна обољења 300 људи у […]

уторак, мај 31, 2011 / 07:04

Из Шпаније је саопштено да нема доказа да су краставци њених узгајивача изазвали избијање ешерихије коли у Њемачкој, гдје је 14 људи умрло и најављено да ће тражити објашњење зашто су њени фармери оптужени.

Ешерихија коли у Њемачкој, која се доводи у везу са загађеним краставцима и која је проузроковала озбиљна обољења 300 људи у тој држави, проширила се на друге сјеверноевропске земље.

Фармери у Андалузији, југоисточном региону Шпаније, дневно губе од седам до осам милиона евра од избијања болести прошле седмице, наводе медији.

Званичници Европске комисије, односно Система за брзо узбуњивање за храну, рекли су да раније двије компаније из јужне Шпаније можда умијешане у овај случај.

"За ово нема доказа и ми ћемо тражити објашњење ко је приписао ово Шпанији", рекао је Дијего Лопез, државни секретар за ЕУ.Оставите одговор