Човић: Република Српска неће бити угрожена

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић рекао је да ће у наредном четворогодишњем мандату на челу те странке тражити територијално преуређење БиХ и нагласио да тиме неће бити угрожена Република Српска , јер о њеној позицији неће одлучивати ни Мостар ни Сарајево. "О позицији РС неће одлучивати нико ни у Мостару ни у Сарајеву, […]

понедељак, мај 16, 2011 / 13:18

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић рекао је да ће у наредном четворогодишњем мандату на челу те странке тражити територијално преуређење БиХ и нагласио да тиме неће бити угрожена Република Српска , јер о њеној позицији неће одлучивати ни Мостар ни Сарајево.

"О позицији РС неће одлучивати нико ни у Мостару ни у Сарајеву, и док год постоји јасан став српског народа и српских политичких представника, нико не може угрозити РС и то је та мјера, без обзира на то што ко мисли", рекао је Човић за "Независне новине".

Он је нагласио да је овако организована двоентитетска БиХ неприхватљива и неодржива за Хрвате. "Наравно да морамо промијенити модел организовања државе када у Предсједништву Хрвати немају ни једног члана, а Бошњаци имају два. Али нема разлога да било који српски представник било које партије ради наших захтјева буде забринут", рекао је Човић и поновио да нема ниједног разлога да СДС, СНСД или било која друга странка има било каквих сумњи када је у питању позиција РС.

Говорећи о рјешењу питања референдума у РС, Човић каже да је посјетом високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон нађено рјешење по мјери свих у БиХ.

"Сама чињеница да се договорило да се приступи анализи и потпуној реформи правосуђа у БиХ мислим да је довољна побједа да БиХ и сви њени елементи иду напријед. Ја сам све то вријеме био уз /предсједника РС Милорада/ Додика, али на начин да то не схватите погрешно. Не можемо игнорисати вољу народа у БиХ и њихових институција", констатовао је Човић.

Говорећи о актуелној ситуацији у ФБиХ, Човић је поновио да је федерална влада апсолутно неуставна и нелегитимна, направљена ван свих уставних и законских оквира, те да се мора вратити на почетак, а власт у средњој Босни мора бити конституисана у складу са вољом хрватског народа.

Он је рекао да ће од високог представника тражити да повуче суспензују одлуке ЦИК-а, али и све одлуке које се тиче средње Босне. "Тиме би се дала шанса да се на уставни начин ријеше ти проблеми. Ако не, ми ћемо имати једну дубоку кризу у којој Хрвати неће више апсолутно признати власт ни на једном нивоу. То ће изазвати озбиљне посљедице у пола БиХ", упозорио је Човић.Оставите одговор