Чордаш и УНХЦР траже рјешења за колективне центре

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш, разговарао је данас са Невед Хусаином, представником УНХЦР-а за БиХ, везано за активности око Пројекта "Подршка угроженим расељеним особама у колективним центрима у изналажењу трајних стамбених рјешења", које проводи Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Развојна банка Савјета Европе. Циљ пројекта је подржати трајна […]

среда, мај 4, 2011 / 20:02

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш, разговарао је данас са Невед Хусаином, представником УНХЦР-а за БиХ, везано за активности око Пројекта "Подршка угроженим расељеним особама у колективним центрима у изналажењу трајних стамбених рјешења", које проводи Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Развојна банка Савјета Европе.

Циљ пројекта је подржати трајна стамбена рјешења за угрожене категорије корисника који тренутно бораве у различитим облицима колективног смјештаја у Босни и Херцеговини. Овим пројектом биће ријешени и корисници колективних/алтернативних облика становања који се не могу вратити у своје раније мјесто боравка и који су изразили жељу да своје стамбено питање ријеше у мјесту тренутног становања.

С тим у вези, говорило се и о избору корисника, стамбеним минимумима, као и категоријама из колективних и алтернативних смјештаја, а био би обухваћен и један дио социјално најугроженијих категорија.

Начин рјешавања стамбеног проблема одвијао би се кроз изградњу нових стамбених објеката, побољшање услова у објектима социјалног збрињавања (геријатријски центри) и адекватно прилагођавање и побољшање услова у објектима тренутног боравка.

На састанку се говорило о још једном пројекту. Ради се о Пројекту „Трајна рјешења избјегличко-расељеничких проблема – сарадња држава у региону“, а који се односи на регионално рјешавање питања избјеглица и расељених лица у које су укључени, поред Босне и Херцеговине, Србија, Хрватска и Црна Гора.

На састанку је договорено да делегација УНХЦР-а заједно са министром Чордашем присуствује данашњој церемонији додјеле кључева бившим корисницима колективног смјештаја, који усељавају у новоизграђене станове у Котор Вароши.

Додјела кључева предвиђена је у 13,30 сати у Котор Варошу.
У делегацији УНХЦР-а поред представника за БиХ Навида Хусеина, били су и Мина Јашаревић, помоћни официр УНХЦР-а за терен и извјештавање и Олга Фемић, старији помоћник за трајна рјешења – УНХЦР Бања Лука.Оставите одговор