Начелницима подијељена рачунарска опрема да се информационо повежу

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске подијелило је данас начелницима 63 општинe у Српској рачунарску опрему чиме је омогућено да општине буду повезане са базом података Владе Српске. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију овај пројекат, вриједности 102.000 долара, финансира из грант средстава из Пројекта урбана инфраструктура и пружање услуга, а […]

среда, мај 4, 2011 / 19:03

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске подијелило је данас начелницима 63 општинe у Српској рачунарску опрему чиме је омогућено да општине буду повезане са базом података Владе Српске.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију овај пројекат, вриједности 102.000 долара, финансира из грант средстава из Пројекта урбана инфраструктура и пружање услуга, а дио је пројекта Израда јединственог информационог система о простору РС.

"По успостављању овог Информационог система, који је јединствен у региону, обавезе општина и градова биће да редовно ажурирају базу података из своје надлежности, како би се простором РС управљало на савремен и квалитетан начин те тако били заштићени сви ресурси", рекла је новинарима у Бањалуци министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Она је нагласила да ће општине на тај начин бити повезане са базом података Владе РС и у зависности од тога колико буду пуниле базу података на својим страницама утолико ће подаци бити оперативнији и више ће моћи да их користе будући инвеститори који желе да улажу РС.

Голићева је објаснила да ће Информациони систем садржавати податке о становништву, хидро и термо потенцијалима, индустријским објектима, природним ресурсима у које страни инвеститори желе да улажу у неку општину и све правне прописе општина, што инвеститор свакако треба да зна приликом улагања у РС.

Прва фаза овог система, каже Голићева, завршава се 30. јуна и она ће одмах бити оперативна, а након тога се иде у савременије фазе.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић оцијенио је да је Информациони систем веома добар пројекат, јер се, захваљујући њему, остварује добра сарадња са страним инвеститорима и улагачима који желе да улажу у РС.

Он је нагласио да ће на страницама Града Источно Сарајево првенствено бити приказане базе података туристичкиг ресурса. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *