Ненад Стевандић

Брига, понос и одлучност

Ненад Стевандић опет на Фронтал.СРБ. Код нас већ има отворен колумнистички налог, али ову преносимо са новоотвореног личног блога предсједника Уједињене Српске.

четвртак, јун 7, 2018 / 13:34

Свака изборна година пресудна је за политичке партије и личне каријере, положај, материјални и политички статус многих људи и фирми, али то су углавном личне и партијске судбине.

Ови избори, ипак,  имају важнију улогу од сваког личног или партијског интереса или тренутка за успјешне или неуспјешне каријере, падове, успоне и посртање. Ови избори су преломни у сваком смислу и погледу и њихов резултат одредиће извјесност наше будућности као и статус наше прошлости.

Наравно да се власти у Републици има много тога за приговорити, али се власти на нивоу БиХ, у којој партиципира српски дио који је завађен са Републиком Српском, има за  приговорити много више. У ствари, има им се приговорити све, јер не да нису постали алтернатива већ су демонстрирали и произвели потпуни фијаско. И економски, и национални, и дипломатски, и кадровски, и безбједносни, и етички, и професионални, једном ријечју – потпуни фијаско.

Дугогодишња партиципација у власти покварила је многе каријере и кадрове  владајућих у Републици Српској. Ураниловка и буџетски патриотизам лишени промишљања и акција поменутих, учинили су многе институције Републике Српске  тромим и спорим,  па је свака озбиљна и правовремена реакција на изазове углавном  изостала и сведена је на чекање и демагошке моделе понашања. Чак је неколицина у владајућој структури, која је заузимала  проактивне ставове, сматрана "Дон Кихотима" јер је владало мишљење да ће то све шеф "Милорад  Додик" ријешити и да они не морају ништа да раде сем да наставе да уживају. Нису добили шамар ни када је  Жељка Цвијановић за неколико хиљада гласова изгубила мјесто српског члана Предсједништва БиХ чиме је у концепту који подржава  већина народа у Републици Српској настала пукотина. Ни послије тога, као ни данас, сем предсједника  Републике, не види се ичија озбиљнија активност на затварању те пукотине.

То је подгријало амбиције у скоро распаднутом Савезу за промјене па су мало живнули али и даље не нуде никакву алтернативу нити пројекте, већ се све своди на  макијавелистичку стратегију "о непријатељу шири гласине".

Жалосно је да не примјећују да се према властитој Републици и њеним представницима понашају попут хијена или курјака, а према партнерима које представља Бакир и међународним субјектима понашају се као пудлице. Квантитативни број медија, дакле ТВ, радио и веб медија, укључујући портале, блогове и друштвене мреже који подржавају Савез за промјене неупоредиво је већи од оног које власт Републике Српске има на располагању. Садржај који се тако емитује често је ван граница укуса а далеко од истине, а број ружних и одвратних ријечи и поставки у сталном је порасту јер циљ не бира средства. Позиви на насиље па и на ликвидације  су бројни а њима претходи алиби критичких осврта на лоше потезе власти. Толико је ту деструкције уложено да се мора бити поносан на наш народ који то рефлексно осјећа и у некој мјери одбацује не дозвољавајући стварање критичне масе острашћених који се могу преварити или програмирати.

Понекад се на недељној бази може пратити амплитуда продукованих спин деструкција које иду од истих одашиљалаца као да је управо услиједила нова  исплата или обећање.

Прије непуне двије и по године, што искуством што интуицијом, то сам предосјетио и са неколицином  искрених пријатеља основао Уједињену Српску. Данас  нас има око 16.000 чија одлучност улијева сигурност и вјеру.

Ујединили смо се у добром. То добро чине  сви који разумију гдје смо сад, како смо овдје и довде  дошли, ко смо у ствари и како ћемо даље. То добро чине сви које неће понијети и покварити  новац, функције, незрела амбиција или огорчење због оног што нам није по вољи а  што баш нама не дају да  учинимо бољим.

То добро је јаче. Несаломљиво је. Побиједиће.

(Стевандићев блог-налог можете видјети овдје)27 КОМЕНТАРА

 1. Ко да сам ја пис’о.

  Од свих политичара које сам кудио, најпоноснији сам на Стевандића.

  Бољег ђака нисам имао. Правопис усавршио, а за њух нећу ни да говорим.

  Он из БЛ осјети кад се разгази говно у СА.

 2. Нека сте пренијели овај очекивано празан(СТАВ) текст.
  Опрости докторе, ништа лично.

  Лични блог у реду,поготово јавних личности, нарочито политичара, али имам конкретну примједбу Стевандићу.

  Образ сваког од нас коме је Фронтал РС објављивао годинама текстове и тиме увелико помогао на афирмацији налаже да пошаљемо своје текстове код Дана, па ако хоће нека га објави,ако не, ником ништа?

  Ипак је Фронтал РС много помогао неким политичарима, некоме на личној афирмацији(Стевандић), некоме на личној афирмацији и афирмацији идеје и идеологије(Лазаревић), неком…………………………………………….

  Увијек од Лазаревића коректно и конкретно, зар не Симо?

  1. Мени је Фронтал помогао тако што ми је омогућио да лијечим политичке фрустрације узроковане народним неприхватањем спасоносног СПО-програма, тако шти се могу најебати матере сваком српском политичком међеду и будалетини.

 3. Има једна реченица у тексту којој фали пет интерпукција, надам се Симо да си се зајебавао када си написао да је правопис поправио.

  Нико није савршен, ја сам често слао текстове са грешкама, некад су ми их поправљали, некад не, шта је, ту је, да је Стевандић послао текст код Дана, умјесто овако оригинално објавио на свом блогу, сигурно би администратор то поправио, што због угледа портала, што због угледа свог колумнисте.

  1. Ух, у одушевљењу због добро написаног текста нисам обратио довољно пажње на интерпукцији (или је правилно интерпункцију-Вукота помагај!).

   Управу си Никола, ипак доктор мора још вјежбати правопис, али морамо признати изузетан напредак.

 4. Грешке у коментару су нормалне, ево ти да мало релативизујеш написа намјерно „Управу си Никола“,мајстор си заната, нема спора.

  Ипак кад имаш свој блог, мораш мало више пазити на правопис, поготово ако мислиш да си „нова нада“ у политици.

  Ево рецимо, видљиво је кад Васић погријеши на свом блогу, док рецимо Васковић некад има правописних грешака, некад нема, мислим на „безгрешне“ текстове који му други напишу, а он објави.

  Ипак, њима се јебе, они су „само блогери“, зар не?

  П.С. Ово је јаче од мене.
  Морам да савјетујем оне што Васковићу пишу „текстове“, да праве мало грешака, превише им је стил препознатљив, па још онда правописно јебитачно, не иде,наравно, ако мислите да народ помисли да је кућни истраживачки новинар то написао.

 5. Никола,
  да нас онај турћин из Брћког, Млађан, не прогласи ботовима који скрећу са теме, треба да даднеш свој став о докторовој колумни.

  По мени, добро је почео, а на крају кренуо са неком личном причом.

  Изгледа да је дружење са извјесним типовима оставило трага.

 6. Не бих ја о другим,значи, већ сам све рекао у ранијем коментару.

  Иначе, неким чудом Еколошка партија РС-зелени су овјерени за јесење изборе, мада нисмо ни „поднијели пријаву“, тако да ће у наредном периоду бити текстова и јавних наступа, све везано за ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ.

  Ту ће свакако доминирати јасан и недвослимслен СТАВ зелених по свим питањима, од национално одговорне политике и позива на саборност, односно државотворне политике која се не мијења од првог дана регистрације партије,па све до медијски позитивне енергије коју доносе наши некомпромитовани људи, јасних програмских циљева и рокова извршења……………

  Не мислиш ваљда да треба да пишем о другим, па да данас, кад медијски вриједим као сви „спасиоци“ заједно, уђем у њихов брлог?

  Није Симо ниво Лазаревића и зелених да олајавају, ми се одређујемо о догађајима, не о другим, о њиховим писанијама и често извјежбаним флоскулама у њиховим медијима, значи, као и увијек, о другим ће говорити они који немају карактер,плагијатори и они који немају шта конкретно понудити.

 7. Kako nesto pristojno reci o ovom liku? Tesko. Zato sam ranije citirao njegove kontradiktorne izjave.a ovaj put cu citirati Balasevica :
  To nisu krivci primitivci
  sto su pokupili mast
  korov nikne digod stigne,
  ma svaka njima cast
  Otkud svi ti paraziti
  sto su nam zagustili
  nemoj stari moj,
  krivi smo mi
  sto smo ih pustili
  Ni svi ti silni infantilni
  sto su puske sanjali
  ne, ne derane,
  krivi smo mi
  sto smo se sklanjali

  Ipak najveca zamjerka ide Frontalu koji ustupa prostor Stevandicu i zMazalici (SNSD).

 8. Ови избори јесу можда и пресудни. Јер ако владајућа клика потпомогнута папколиким појава добије изборе , идућих избора неће ни морати бити. Догодине ће отићи 100 000 младих људи из Српске и сваки идући избори биће бесмислени, јер се неће имати за кога одржавати. Све ће прекрити тама и остаће само тужно сјећање на Српску и помисао да није све морало тако завршити.

 9. Поштујем мишљење сваког коментатора, али мислим да овај безимени није у праву када каже да Фонтал није требао објавити овај текст са блога Стевандића.

  Кад сам прије 5-6 година почео овдје гостовати као колумниста и коментатор, објављивани су текстови неопредјељених,текстови људи позиције и опозиције, што је Фронталу у том добу донијело тежину и велику популарност, а Српској, једини прави демократски медиј.

  Видиш пријатељу, кад би хтјели, смјели, или знали писати и друге вође позиционих, опозиционих и прелетачевић партија, много би се шта дало искристалисати.

  Умјесто да ти смета објављен текст,ако мислиш да је у реду још више дискредитовати колумнисту,ти покушај још на неки начин поентирати, мада ти је и прошли коментар погодио у мету.

 10. Mada odredjena cenzura mora postojati;

  «Vaskovića i njegovu porodicu ću protjerati iz Banjaluke. Uništiću ih»
  «Student koji je zapalio žito»
  »Tvoje ubistvo snajperom je otkazano, ali reći ću ti jednu stvar: kupi sebi dizel, nemoj da voziš benzinca, ili kad ga već voziš, vozi sa pola rezervoara, zato što će te dići u vazduh»

 11. Још једном ћу се заложити на право сваког да искаже своје мишљење, колико год се с њим не слагао. О појавама Стевандићевог типа мислим све најгоре, али треба сваком омогућити да каже што мисли, ако ни због чега другог онда због предлошка на којем дјецу треба учити шта није добро.

  1. Крин, зар не осјећаш дозу ироније у том мом коменрару.

   Сад ми је јасно ко је Вукотин савјетник. Читаво вријеме муслим Мехтић, кад оно …

  2. Питам, ако се одричеш текста све ок.

   А ко је Вукотин савјетник?

 12. Још једном ћу се заложити на право сваког да искаже своје мишљење, колико год се с њим не слагао
  To nije sporno i sigurno da treba njegovati kulturu dijaloga ali moja opaska se odnosi na to da se devijantnim licnostima ne pridaje previse paznje a sa druge strane uzimomamo prostor ljudima koji imaju i znaju nesto pametno reci. Ili imaju neki rezultat iza sebe koje je vrijedan paznje.

Оставите одговор