Бореновић против Изетбеговићевих изјава о Приједору (али не против Фридрих Еберта који их спонзорише?)

"Гнусна изјава предсједника СДА Бакира Изетбеговића у којој је у исту раван довео Приједор 1992. године и нацисте је за најгору осуду. Толеранција, суживот и повјерење се тешко стичу на овим просторима, а да се покидају довољна је једна изјава попут ове, тако својствена Изетбеговићу који користи сваку прилику да на најгори могући начин вријеђа српски народ", рекао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

уторак, 1 јуна, 2021 / 07:55

Саопштење ПДП, Фронтал.РС доноси у цјелости и без измјена, само уз подсјећање да, рецимо, Фондација Фридрих Еберт стоји иза Дана бијелих трака у Приједору:

Он каже да је ужасавајуће да било ко нацистима назива народ који је поднио једну од највећих жртви у борби против те идеологије која је однијела милионе живота:

"Оваква изјава посебно је засташујућа за потомке становника Козаре, гдје је током Другог свјетског рата године почињен један од настрашнијих злочина над српским народом икада, а логор смрти Јасеновац готово десетковао тамошње становништво. Ту данас живе људи чије су породице биле жртве и борци против нацизма и усташтва, идеологије чији су највјернији сљедбеници били припадници злогласне Ханџар дивизије о којој, познато је, Изетбеговић веома много зна", истиче Бореновић.

Бореновић додаје да је изградња у рату порушених мостова помирења је дуготрајан и осјетљив процес, а срушити га могу и мале ријечи, а тек оне опасне и запаљиве које уз то сијеку јаче од мача.

"Дијалог и дужно уважавање сваке жртве немају алтернативу, али је неприхватљиво је прекрајање историје и ратнохушкашка реторика која не доприноси будућности на овим просторима. Тражим извињење од Изетбеговића у име српског народа и да му оваква реторика више не падне на памет", категоричан је Бореновић.