Бореновић против Изетбеговићевих изјава о Приједору (али не против Фридрих Еберта који их спонзорише?)

"Гнусна изјава предсједника СДА Бакира Изетбеговића у којој је у исту раван довео Приједор 1992. године и нацисте је за најгору осуду. Толеранција, суживот и повјерење се тешко стичу на овим просторима, а да се покидају довољна је једна изјава попут ове, тако својствена Изетбеговићу који користи сваку прилику да на најгори могући начин вријеђа српски народ", рекао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

уторак, јун 1, 2021 / 07:55

Саопштење ПДП, Фронтал.РС доноси у цјелости и без измјена, само уз подсјећање да, рецимо, Фондација Фридрих Еберт стоји иза Дана бијелих трака у Приједору:

Он каже да је ужасавајуће да било ко нацистима назива народ који је поднио једну од највећих жртви у борби против те идеологије која је однијела милионе живота:

"Оваква изјава посебно је засташујућа за потомке становника Козаре, гдје је током Другог свјетског рата године почињен један од настрашнијих злочина над српским народом икада, а логор смрти Јасеновац готово десетковао тамошње становништво. Ту данас живе људи чије су породице биле жртве и борци против нацизма и усташтва, идеологије чији су највјернији сљедбеници били припадници злогласне Ханџар дивизије о којој, познато је, Изетбеговић веома много зна", истиче Бореновић.

Бореновић додаје да је изградња у рату порушених мостова помирења је дуготрајан и осјетљив процес, а срушити га могу и мале ријечи, а тек оне опасне и запаљиве које уз то сијеку јаче од мача.

"Дијалог и дужно уважавање сваке жртве немају алтернативу, али је неприхватљиво је прекрајање историје и ратнохушкашка реторика која не доприноси будућности на овим просторима. Тражим извињење од Изетбеговића у име српског народа и да му оваква реторика више не падне на памет", категоричан је Бореновић.Оставите одговор