Бореновић о резолутној СДА: Трајно су се самоискључили из коалиција

Резолуцијом усвојеном на Конгресу СДА, која је потпуно неприхватљива за српски народ и Републику Српску, СДА себе трајно искључује из било каквих договора и потенцијалних коалиција са било којом странком из Републике Српске која држи до Дејтонског споразума и поштује уставно уређење ове земље", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

недеља, септембар 15, 2019 / 17:02

Бореновић је навео да се СДА, умјесто да иде напријед, модернизује, као највећа странка бошњачког народа ради на што бољем односу са другим народима, враћа у мрачну прошлост, али да ће њихови снови о Републици Босни и Херцеговини остати само мртво слово на папиру њихове Резолуције.

Он је такође истакао да никакве реорганизације и регионализације БиХ не долазе у обзир:

"Имали смо сличне покушаје у прошлости, попут Прудског споразума, а што се нас тиче, Република Српска је трајна категорија, међународно верификована и као много пута до сада, одољећемо покушајима да се прави унитарна БиХ".

Бореновић се осврнуо и на најаву СДА да неће одустати од укидања имена Републике Српске:

"Прије неколико мјесеци, након апелације Бакира Изетбеговића за промјеном имена Републике Српске, посланици ПДП-а су поднијели иницијативу да Сенад Братић, потпредсједник НСРС из реда СДА, буде смијењен, сматрајући да у руководству највишег законодавног тијела Српске не може сједити неко ко долази из странке која хоће да је укине. Нажалост, тада нисмо подржани у Народној скупштини и видјећемо да ли ће владајуће странке у Републици Српској промијенити став по том питању и сачувати достојанство Српске. Данас се, као никад до сада, јасно показује да они који се куну у БиХ, попут СДА, земљу воде у потпуно погрешном правцу", закључио је Бореновић.90 КОМЕНТАРА

 1. Deklaracija je dolijevanje ulja na ANP. Zajedno treba da posluze opstrukciji formiranja vlasti na BiH nivou, u bilo kom sastavu. Ko je dao mig Bakiru da krene u tu avanturu i sa kojim ciljem vazno je utvrditi da bi se moglo ispravno reagovati. U cijeloj toj zavrzlami, kreatori sdaovskog haosa, racunaju na funkcionisanje vlasti u tehnickom mandatu, kojoj Borenovic i bratija daju legitimitet. Borenovicu i bratijo, napustite SM, da se vide reakcije, da bi se moglo odgovoriti ko i zasto produkuje ovaj haos. Prekinite saradnju sa SDA, na svim nivoima, sto podrazumjeva povlacenje/blokiranje ili izbacivanje SDA. Samo tako cete biti ozbiljno shvaceni, i jedni, i drugi, i treci.
  Blokada-povlacenje-izbacivanje!

  1. Nije tako, zašto Dodik ne ostvari svoja obećanja bar jednom.
   Skupština Republike Srpske i poništi ono što je nametnuo od Ohr?
   Kao prvo niko ga od pogani koja je navučena u tzv. zajedničke organe ne bi poslušao jer više vole jasle nego ulicu.
   Time rizikuje da se pokaže da je car go i u tome je veličina Komšića koji je rekao bujrum da vas vidimo.
   Kao drugo izglasavanje svojih obećanja rizikuje ostanak SDS i PDP u Sarajevu čime bi srpska politika u BiH propala do kraja.
   Bakir i Željko znaju šta rade.

  2. Čuj ko mu je dao mig?
   Odgovor: Režim okupirane Republike Srpske!
   Bakir smišljeno konstantno zadnjih mjesec dana daje izjave koje će u potpunosti sahraniti SDS i PDP bez obzira šta oni da urade tj. ostanu u vlasti ili napuste na poziv režima Republike Srpske.
   Bakir zna šta radi jer su mu SDS i PDP potpuno neupotrebljivi ili u najboljem slučaju ističe im rok trajanja.

  3. Али ко ће онда формирати власт са СДА?
   Како назвати све те људе који ће данас сутра формирати власт а формираће их СНСД, издајници или патриоте?
   Или ти уствари призиваш онај сценарио из снсд програмских оприједијељења о независној Републици Српској.
   Ово је одлична да се крене са реализацијом тог циља.
   Слажемо се?

  4. Izdajnici, jer jedva čekaju da se udruže sa Bakirom.
   Priča o nezavisnosti Republike Srpske je za glupu stoku koja nema pojma šta je režim pričao u drugom dnevniku a šta priča u trećem odnosno jutarnjem programu.
   Davno sam rekao bolja je nezavisnost makar svaki treći dan hljeba jeli.
   Režim zanima samo totalna pljačka i preknjižavanje imovine.
   U svakom slucaju podijeljeni nemamo šansu za bilo šta.

  5. Млађо, потпуно је јасно да ће власт бити формирана као и да тачкица (зрно) ботује за Главоњу и његову усрану странку.
   Мене као неког ко је провео скоро годину дана око Брчког више интересује како је могуће да Срби у Брчком и даље гласају за Главоњину странку послије оне бламаже са референдумом ђе су одвожени до Лончара.
   Прослава Дана Републике у Брчком је 10. јануара. Спрдња!
   Патриоте, питање за тачкицу и Сима?

  6. Е јел серете!
   У БХ-власт из РС треба да уђе онај ко је побиједио у РС, а не онај кога изабере Бакир.

   Ако вољом српског народа изгубиш изборе, а Бакир те уведе у власт јашта си него издајник.

  7. Simo, niko iz Republike Srpske ne treba da uđe u BH vlast.
   Jasno je da Bakir želi Dodika i Snsd da mu se dovuku i poljube skute.
   Onda će svima u Republici Srpskoj režimska 1 objasniti značaj učešće “ patriota “ i kako imamo jaku postavu dok jedno jutro ne ostanemo u Republici BiH. Meni nije prihvatljivo da bilo ko ide u Sarajevo dok SDA sanja RBiH.

  8. И да допуним претходни коментар а увијек заборавим а тиче се Брчака који су ме одушевили као људи. Један детаљ, у пола ноћи на повратку са локања из Бијељине нас петорица пјешадинаца не могавши прећи ни 100 метара а камоли до Горица ђе нам је била база, насумично куцамо на врата кад излази жена која нам дозвољава спавање у љетној кухињи. Са два синчића. Још каже, момци разумијем вас, нека сте живи и здрави. Мој муж је у 1. Посавској. 12 ноћи и почасти нас још неким колачима. И није изолован случај, било их је више.

 2. Тачкице,

  -када сам прије седам година предлагао највећим парламентарним партијама и писао текстове испред зелених, све да треба усвојити Дејтонски споразум због анекса 4 у НСРС, нису ме-нас озбиљно схватали, данас то неки хоће и добро је да хоће

  -када сам прошле године после избора писао-предлагао како треба приступити формирању институција Српске, па после тога договорити заједнички наступ у Сарајеву, нису ме послушали

  -сад смо у блокади, СДС-ПДП неће и не треба да повуку своје министре док се све не договори на једином мјесту гдје то сад треба урадити, СНСД ће вршити притисак преко већине у НСРС, што опет за Сарајево неће дати никакве резултате, елем, трећа срећа, значи, у национално одговорној иницијативи ЗЕЛЕНИХ и одржавању свесрпског САБОРА је рјешење.

  Надам се да ће сви добронамјерно дјеловати по том важном питању, да неће радити сујета, да никоме из позиције и опозиције не може неко са стране наредити да ли да као одговоран српски политичар саборује са осталим на САБОРУ, да ће сви изабрани после САБОРА поступати по упутама мудрих и национално одговорних српских глава,односно ДЕКЛАРАЦИЈЕ САБОРА да ће…….

  1. Nikola, uzmi terapiju.
   “ СДС-ПДП неће и не треба да повуку своје министре“.
   Jasse i AID su sigurno ponosni na tebe.

 3. Тачкице,

  добро ти знаш шта сам ја написао.

  Знаш, није то тако једноставно, ни повлачење, ни блокирање, треба имати спремне одговоре, ово треће избацивање СДА из већине не вриједи ни коментарисати.

  Буди мало реалан.

  Значи, није Бакир довео Србе до САБОРА, нити формирао било кад власт у Сарајеву, формирала је наша несрећна политика у Српској, на крају крајева, шта фали да остану још пар мјесеци, неће Милу фалити круна са главе, нити ће бити неке штете Републици Српској, све док се за пар мјесеци добро не припреми и одржи САБОР, донесе обавезујућа ДЕКЛАРАЦИЈА, па онда крене у реализацију договореног.

  Има Миле у међувремену шта радити у НСРС око Дејтонског споразума и припреме за велику реконструкцију, или за нову владу.

  Чињеница је Тачкице да ова тројица остају у Сарајеву до одлука САБОРА хтјели ми и ви то, или не, тада ако буду требали да „напусте институције“, има да их напусте.

  Значи, они одлазе свакако после САБОРА, да ли напустају са другим институције, или ће бити само замијењени, наравно, тек кад права репрезентација Републике Српске буде спремна да преузме одговорност у Сарајеву, све после историјског договора са Федерацијом.

  П.С.Можете ви тачкице и импровизовати,што ћете изгледа опет радити, умјесто повући логичне и национално супер одговорне потезе’

  Само запамти без евентуалне подршк за одржавање САБОРА, односно импровизацијом, ум јесто писменом и национално одговорном политиком ти и Симо ћете дочекати изборе 2022 године са истим српским министрима у Сарајеву и много, много већом кризом у Српској, кризом за коју ће искључиво СНСД-читај Додик бити крив, тачка.

  1. Dobra ideja samo steta sto od budale dolazi. Ako ti organizujes taj sabor ja cu pojesti sve sto ucesnici tog sabora taj dan pokenjaju. Posteno?

 4. Тачкице,

  хвала теби на то добра идеја, то је свакако наша идеја и иницијатива, припрема и организација САБОРА је у другим рукама, значи остали дио прошлог коментара ти није потребан, нити тако мислиш, нити има смисла као бот вријеђати човјека који пише под својим именом.

  Иначе, да те питам, да ли је у реду што Додик хоће да у НСРС стави на гласање Дејтонски споразум?

 5. БОРЕНОВИЋ О РЕЗОЛУТНОЈ СДА: ТРАЈНО СУ СЕ САМОИСКЉУЧИЛИ ИЗ КОАЛИЦИЈА

  Трагично је да Бореновић не зна да на нивоу БиХ нема коалиција.
  Те институције се састављају од побједничких страна. Оне не коалирају него свака страна износи ставове већине народа из изборне јединице из које је дошла.

  1. Није ти паметно размишљање.

   Циљ сарајстанаца у свој овој игранци је да они бирају ко ће од Срба сједити у заједничким институцијама, а не да бира српски народ.

   И да то постане правило.

   Не може се у исту раван стављати онај кога је изабрао српски народ и они које је изабрао српски народ, нарочито имајући у виду да је онима које је изабрао Бакир истекао мандат, а ономе кога је изабрао српски народ, мандат је тек почео.

   Зашто би ми испунили жељу Бакирову да предсједништво напусти онај кога је тамо послао српски народ, а Бакиру није по вољи.

   Овдје је у томе квака.

   Да ли ћемо дозволити да нам Бакир бира представнике?

   Све остало је празна прича.

  1. Zasto? Iz jednog prostog razloga a to je ANP. Ako je Bakir uslovio formiranje SM sa uslovom koji je tu samo da se ne bi isti konstituisao onda se sasvim opravdano namece zakljucak da kad ne zele SM onda ne trebaju ni ostali bejha organi. Ako nista iz principijelnih razloga, da se Bakiru ne dozvoli licemjerno guzenje, mada je stvar mnogo ozbiljnija od prostih principa.
   SzP je ovdje u pravu, licemjerno je traziti, u ovom trenutku da oni napuste ako ce ANP i dalje blokirati uspostavu SM. U startu je bilo korektno i za RS blagodetno da su napustili funkcije. Medjutim, u ovom trenutku i ovim uslovima treba da sjedu i da se dogovore da napusti ko treba, da blokira i povice se ko mora. Sve drugo je spletkarenje o glavu RS. Sada mogu dobro da iskoriste i trenutak deklaracije. Treba preci u kontranapad a ne samo braniti se od Bakirovih napada. Kako se prolazi kada se prilagodjavas protivnikovoj taktici, umjesto da svoju uspostavis, vidjeli smo na primjeru Srbije protiv Spanije i Argentine.
   Zato, aj ne seri.

  2. Танки су ти аргументи…

   Рекох већ, није поента у блокади институција.
   Неки једва чекају било какав доказ да је застој у формирању власти српска кривица.
   Напуштање СМ нема поенту да се исти блокира, него да се да до знања исламистима да ће у заједничким институцијама сједити они које изабере српски народ, а не они.

   Срби који сада сједе у СМ нису тамо вољом српског народа него вољом сарајевских исламиста. То је чињеница коју не можеш оспорити.

   Ако не напусте СМ то ће бити јасан доказ да су у дослуху са Бакиром и Комшићем и да у овом уцјењивању Додика имају своју улогу.

  3. Ne osporavam ja nista. U pravu si ali sa tim zakljuchcima kasnis najmanje 6 mjeseci. Ustvari drzis ih se kao pijan plota iako se situacija derasticno promijenila.

  4. Ево ти мој коментар из априла па види јесам ли још тада све предвидио:

   “Симо П. Ороз10. априла 2019. у 17:07

   Перице не сери!

   Ви из ПДП и СДС врло добро знате да ће Бакир држати СМ у техничком мандату док год може.

   А може дотле све док Црнадак, Мехтић и Шаровић пристају да буду дио те игре.

   Оног момента када ова тројица престану да буду дио те игре, технички мандат СМ се прекида. СМ не ноже даље да функционише. Само је потребно да га ова тројица напусте.

   Ево вам шансе Перице.
   А оваква саооштења… ма гони се у курац, није народ ретардиран да не види да је до вас.“

   https://www.frontal.rs/perica-i-vijece-ministara-srbin-predsjedavajuci-i-tri-ministra-jedina-racunica/

  5. Није тачно. Рекао си да са приједлогом касним 6 мјесеци, а ја ти доказах да сам то управо тада предлагао.

   Ситуација се јесте драстично промијенила. Сад СДС и ПДП, послије исламистичке декларације, имају итекако јак алиби за излазак. Много јачи него у априлу.

  6. Jeboga ti, procitaj sta sam rekao, vrati se na komentar :
   „Ustvari drzis ih se kao pijan plota iako se situacija derasticno promijenila.“

  7. Ситуација се јесте драстично промијенила. Сад СДС и ПДП, послије исламистичке декларације, имају итекако јак алиби за излазак. Много јачи него у априлу.

   To stoji ali ima i Dodik, namjernu opstrukciju u vidu ANP a sada i deklaracije. Jednostavno treba sa kaze ako ne zelite SM ne trebam ni ja ovdje. Tek bi tim potezom dobio na znacaju eventualno napistanje SM od strane „osvajaca“. Ne mora napustati, jednostavno nek opstruise. Legitimno sredstvo izabranog clana Predsjednistva. Govoris o volji naroda iskazanoj na izborima, tim potezom bi ispunio tu volju i legitimno predstavljao. Sve drugo politikanstvo.

  8. Е јеби га, СНСД је већ направио блокаду у БХ-парламенту. Шта су урадили ови из ДДС и ПДП?

 6. Кад Симо бараташ тиме ко је шта написао, нађи шта сам ја одмах после избора предлагао по питању формирања власти у Српској, па онда после тога како да се услови састављање СМ.

  Колико се сјећам, тада је тачкица честитао.

  Морам да кажем да је и сад тачкица у праву, не треба да напустају министри СМ са једне стране, са друге, потпуно је нормалан захтјев да сви напусте заједничке органе, посебно ми се свиђа поређење катастрофалне тактике са Шпанијом и Аргентином.

  Тачкице, ово је једно од рјешења, само мислим-знам да ти није добар редослед потеза, значи, прво јесенас добро припремљен САБОР,декларација као одговор, па онда два рјешења.

  Једно твоје, напустање свих институција у Сарајеву, друго, историјски договор са федералцима, све уз асистенцију великих и писмену гаранцију САД, па онда одлазак министара из СЗП и слање српске репрезентације у Сарајево.

  Наравно да би то подразумијевало низ добро осмишљених потеза, која год од опција да се деси?

  То су по мени реална и национално одговорна размишљања, односно прави одговор српске политике бремену времена.

  Морам због „повијести“ напоменути да сам песимиста, нажалост, као и у свему, биће опет Лазаревић у праву, а Српска у новом времену на великом губитку и искушењу, тачка.

 7. Ниси заслужио својим некоректним писањем да ти се обратим, али ево, пишем о евентуалном договору око провођења Дејтонског споразума, све после САБОРА, односно, подвлачења ЦРТЕ и будућег стратешког дјеловања српског народа,односно, стављања тачке на дводеценијску пљачку народа, политиканство, дневну политику, страначке интересе и дјеловање пете колоне..

  Прати мало шта пишем,ја имам СТАВ од првог дана бављења полтиком и нема потребе да га мијењам, напротив, други се мом и ставу ЗЕЛЕНИХ прилагођавају, нажалост стално уз накнадну памет.

  Значи, ЗЕЛЕНИ су прије седам година предложили да се Дејтонски споразум усвоји у НСРС, да се после тога у НСРС донесе декларација у којој се од Федерације, ПС БиХ и Вијећа народа БиХ тај споразум усвоји, све због анекса 4-Устава БиХ, устава које муслимани никад нису признали и никад неће признати ако их паметном политиком не натјерају писмени и национално одговорни Срби, све заједно са САД, тачка.

  1. Муслимани не могу прогласити Дејтонски споразум неважећим јер се ради о међународном уговору.

   Чак и да није међународни опет га не могу прогласити неважећим јер се томе противе Срби и Хрвати.

   Једино будалама може пасти на памет да нешто усвајају на НСРС, а што је већ заживјело у институцијама и опет кажем, има потпис и печат највећих сила свијета.

   Зашто све то радити када је довољно само да Црнадак, Шаровић и Мехтић преко фејзбука јаве Звиздићу да више неће долазити на посао.

 8. Шта рећи?!

  Кад год треба изједначити кривицу јави се ова пропалица да изједначи Бакира и Додика.
  То ради редовно када год Бакир нешто засере.

  Кад засере Додик не пада му на памет онда је овој будали крив само Додик.

  http://www.rtvbn.com/3966195/dodikove-i-bakirove-sizofrenije-imaju-manipulatorski-karakter

 9. Потврђујеш Симо да је често у пракси примјењива она моја „како постоје људи који мисле и они који мисле да мисле“?

  Шта ме брига хоће ли муслимани усвојити Дејтонски споразум, ја хоћу да Срби докажу да поштују тај међународни споразум, да га у НСРС потврдимо, без обзира што смо га поштовали сво вријеме, баш због оних који га у пракси не поштују.

  Значи, да га правно легитимишемо кроз НСРС, тиме да још једном Република Српска докаже гарантима Дејтонског споразума -посебно САД, како кроз институције система поштује тај међународни споразум, посебно његов анекс 4 -Устав БиХ.

  Баш онај анекс споразума који не поштују и на све начине опструишу баш изетбеговићевци, све, преко двије деценије политички надигравајући „српске политичке елите“, тачка.

 10. A sta reci,kad si ti i pitao a ujedno prije toga i sam odgovorio.

  Симо П. Ороз18. септембра 2019. у 14:13
  Муслимани не могу прогласити Дејтонски споразум неважећим јер се ради о међународном уговору.

  Чак и да није међународни опет га не могу прогласити неважећим јер се томе противе Срби и Хрвати.

  A onda se samo namece pitanje;Ako je to tako ,kao sto i sam konstatujes. zasto se dize ovolika halabuka oko jedne .u sustini.neprovodive deklaracije?

  Objasni ovdje ljudima,sto omda to radite?

  1. “Ahmed Husagić, kandidat SPÖ-a za državni parlament Austrije: Povećat ćemo minimalnu plaću na 1.700 eura.“

   Ћоро, видиш да кандидат из СПО.

 11. Џасмине,

  немају сви људи осјећај за политичке нијансе и зато је задатак политичких мудраца попут мене да дуњалуку разјасне неке ствари.

  Тачно је да Муслимани не могу промијенити, а камо ли укинути Дејстонски споразум, али миц по миц га могу себи прилагодити и позиције друга два народа ослабити.

  То су урадили са Хрватима тако што су на мјесто у Предсједништву БиХ које припада ономе кога изабере хрватски народ, изабрали свог човјека који у себи од нечега хрватског има само хрватски гелер.

  То су урадили Србима тако што (хоће и у будућности) да у СМ Србе представљају они које они изаберу, а не оне које је већински бирао српски народ.

  Муслимани сада имају такав распоред снага да у истом тренутку имају већину у Предсједништву БиХ, нелегитимне Србе у СМ, предсједавајућег СМ који је истовремено и предсједавајући заједничке скупштине. У ФБиХ је такође слично. Држе све.

  Сећијаши немају ни један мотив да било шта мијењају. Међутим, да се Власи не би досјетили измишљен је АНП као алиби за немијењање ничега, а када се то истрошило онда се кренуло са другом исламском декларацијом.

  Како је већ код АНП Додик најављивао радикалне потезе, исламисти су већ почели славити и неко паметан им је рекао да додају гас како би Додик што прије улетио у замку и тако је дошло до друге исламске декларације.

  Међутим, Миле је мене послушао када сам му рекао да је једини пут да се матира овакав противник тај да урадиш скроз супротно од онога што непријатељ очекује.

  А очекивала се радикална реакција да Додик ради све оне бла-бла ствари којима је пријетио.

  И шта би?
  Изнесе се декларација, Додик не уради оно што су сви очекивали и све изађе на чистину.
  Нема радикалнне додиковштине, али шта сад са декларацијом? Јебена ситуација.
  Нема даље, морадоше и амбасада САД и Инцко да осуде ову декларацију.
  Зато сам ја у неком од предходних постова по овој теми захвалио онима који наговорише Бакира да напише ову декларацију. Да знам ко га је наговорио пољубио бих га у дупе.

  Наравно да је крезавој талибанији стало да се што прије престане причати о овој декларацији јер су и они постали свјесни да их је Додик навукао, па је и оставка Братића дата у ту сврху како би се избјегла скупштинска расправа о смјени Братића.

  О глупом телалуку и њиховим представницима ћу други пут.

 12. А сад поучак о легитимном представљању:

  Чух негдје на радију Мирсин коментар (на Додиков захтјев да напусте СМ) да и они представљају дио српског народа, па се зато осјећа легитимним чалном СМ.

  Очито Мирсо може ову жваку продати глупом телалуку, али озбиљно мислећим људима не може.

  Елем, Мирсо заборавља да законодавна и извшна власт другачије функционишу.

  Нико не спори Мирси и Агану њихове гласове и посланичке мандате у ПСБиХ. Они тамо заиста представљају дио народа који је за њих гласао. Нико од њих не тражи да они напусте функције у ПСБиХ. Они су тамо вољом дијела народа који је за њих гласао и који им је тим избором дао легитимитет и тамо требају да представљају те гласаче. То је директан избор народа. Тако је то у законодавној власти.

  У извршној власти ствари стоје другачије, а Мирсо свој легитимитет у извршној власти покушава фалсификовати позивањем на легитимитет који има у законодавној власти.

  Извршну власт би требали бирати представници који носе легитимитет који им је директно дао народ. Правило у демократији је да извршну власт чине они који добију више гласова народних предтавника које неки зову посланици, а неки заступници.

  Мирсо и Аган нису добили већину оних представника које је изабрао српски народ, него су дошли на власт гласовима оних посланика за које су већински гласали Муслимани и Хрвати, тако да су тим посредним избором (извршна власт се увијек бира посредо) они израз воље друга два народа у БиХ чиме је погажена воља српског народа која је изражена на слободним и демократским изборима.

  1. Изгледа да не успјеваш раздвојити сарказме од реалности.
   То указује на мањак интелигенције.

  1. Народ на изборима мора казнити оне који не поштују његову вољу.

   Народ на изборима каже своју вољу, а онда Бакир каже:“Немере Додик, могу Мирсо и Аган, они су за нас бољи“.

   Наравоученије:
   Ако си послушан Бакиру нећеш бити кажњен него награђен вкашћу.

   Синоћ је посланик Рамић јасно рекао да ће СНСД бити кажњен због непослушности.

 13. Како подло од тебе тачкице?

  Не треба нека велика памет да се разумије историјски моменат у коме живимо, све ретерирајући се на пљачку народа и (не)намјерне грешке послератне „српске политичке елите“.

  Данас имамо шта имамо, предлагати конструктивна рјешења испред авангардне и неукаљане политичке опције у Српској није гријех, напротив.

  Нпр. гледајући засједање НСРС, па синошње позиве из редова позиције и опозиције на свесрпску слогу, на подвлачење ЦРТЕ, па на очување српског индентитета(све термини које стално Лазаревић употребљава и на томе као одговоран политичар инсистира), ја не бих рекао да су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ на кривом путу кад предлажу одржавање пријеко потребног свесрпског САБОРА, напротив.

  Значи, Лазаревић као вођа и идеолог ЗЕЛЕНИХ намеће идеју и идеологију која је данас свето слово у свим развијеним земљама Европе, те нуди спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА за све грађане Српске, односно промишља десетине година унапријед као Србин по рођењу, као патриота и родитељ,никако као Србин по занимању, што је нажалост одлика послератних политичара из Српске(част изузецима) тачка.

 14. Симо П. Ороз19. септембра 2019. у 09:12

  Како је већ код АНП Додик најављивао радикалне потезе, исламисти су већ почели славити и неко паметан им је рекао да додају гас како би Додик што прије улетио у замку и тако је дошло до друге исламске декларације.

  Међутим, Миле је мене послушао када сам му рекао да је једини пут да се матира овакав противник тај да урадиш скроз супротно од онога што непријатељ очекује.

  Bravo

  I sam konstatujes da su i Milina i Bakirova deklaracija-e samo prdimahovina.Onaj treci je usro i sefa i stanicu,

  Simka,poucak;

  Nema ovdje vise nicega.Ostalo je samo utrka ko ce izgubiti manje ovaca(odose u egzodus)
  Bakir ima dvije prednosti.Broj ljudi mu je veci i drugo ekonomija tj gdje njegove ovce pasu je u malo boljem polozaju.
  U svakom slucaju svi gube.

  PS Nikola je kralj i za tebe i za bin-Mladena.bar nesto pokusava.Ljepsi je brate od tebe i ima vise kose.KO ima veca muda ,dogovorite se.Eto nek Mladen izmjeri obojici.

  1. “Bakir ima dvije prednosti.Broj ljudi mu je veci i drugo ekonomija tj gdje njegove ovce pasu je u malo boljem polozaju.“

   Већи број људи на 23% територије може бити и отежавајућа околност.
   Што се економије тиче мислим да је ФБиХ у већим говнима. Затвара се Алуминијум, пропадају рудници, Гикил трује и краде, Коксара у пизди материноој, Тузла у курцу…

 15. “I sam konstatujes da su i Milina i Bakirova deklaracija-e samo prdimahovina.Onaj treci je usro i sefa i stanicu,…“

  Добро те подучио Говедарица.
  Сад и Миле има декларацију?
  Зајебуцнули сте се, Миле вас је нагузио и извео на чистину.
  Сад би да се то релативизује.

  А најбоље је што је коначно СДА-у излетило да је босански језик средство за унитаризацију. То се не може платити.

  Ја сам овдје зубе иступио говорећи да је инсистирање на босанском језику велика опасност, али је мало ко то схватао.

  Бакир је забио глогов колац у босански језик, бар што се тиче Срба и РС.

 16. Не бих да улазим у полемике, али чињенице су неумољиве па ћу се њих држати.

  Што се тиче босанског језика, шта да се ради, нова нација, нови језик, ново писмо, нека се људи дефинишу, мени не смета.

  Мени и ЗЕЛЕНИМ нпр. смета катастрофалан приступ вођењу национално одговорне политике по питању очувања српског индентитета и употребе ћирилице, да је само то разлог, САБОР који смо иницирали треба да се одржи.

  По питању 23% територије.

  Прво, то није у пракси тачно, условно речено, они газдују-живе на најмање 70% територије Федерације, или укупно око 35% територије дејтонске БиХ.

  Сад кад бих навео све податке на колико територије на истоку практично живе- газдују муслимани, па онда у Семберији, Посавини и Крајини, дошло би то до најмање 50% укупне територије дејтонске БиХ.

  Није проблем и што је тако, проблем је што се српска територија од Срба галопирајуће празни, муслимани се враћају и треба да се враћају у своје предратне општине, али не треба да иду наши са својих огњишта.

  Нестаће Симо Српске за 10-15 година, газдоваће муслимани са 3/4 територије БиХ у то вријеме, све док такви буду доказивали да опасност српском народу пријети од босанског језика, никако од недостатка посла, сиромаштва, неморала, пљачке природних ресурса, несигурности, непотизма………..

  Земљу Симо Срби напустају и продају муслиманима и арапима, десетине хиљада аутомобила са муслиманима се враћа викендом у Сарајево, са све празнијег источног дијела Републике Српске,(писао сам о томе у колумни овдје) то је прави проблем, тај проблем се мора ријешити, иначе Српска се на истоку 100% прекида.

  Свједок сам мајсторске стратегије, то јесте један велики проблем, он се стратешки мора ријешити, у осталом као и сви други проблеми широм Српске, све у свему, мора се подвући ЦРТА у Српској по свим питањима живота и рада.

  Ко год другачије каже, издајник је и душман српској дјеци, српским борцима, српским гробовима и лажни заштитник српских интереса, све док носи КАТИЛ -ФЕРМАН српском народу и Републици Српској.

  Значи, рјешења има, та ЦРТА се може и мора подвући на свесрпском САБОРУ, тачка.
  П.С. Није ово за расправе, ово је за порука за оне који ће покушати евентулано опструисати САБОР, порука и свакако пријетња прејаког Лазаревића издајницима, лоповима и сујетним курвама.

  1. Пусти шупљу, и ти си присталица неизласка из СМ.

   Је ли због Лајчаковог правилника?
   Лаже ли Аган?

   Или ти имаш неки други разлог док Звиздић сеири да је СМ у пуној снази и одобрава средства за ФБиХ, а 3 милиона за завршетак моста у Братунцу мора чекати усвајање буџета БиХ.

   Гуглај пиздо!

  2. Све тачно од ријечи до ријечи. Бошњаци имају потребу да се шире и једино што им треба када је национална политика у питању је само стрпљење и државу у читавом капацитету добијају на пладњу а ово Срба и Хрвата што остане ће бити само декор некакве од Запада лажно пројектоване мултиетничности. Бројке су ту неумољиве и нама а поготово Хрватима дефинитивно не иду у прилог. Звоно за узбуну одавно звони ал то Главоњу и његове јахаче апокалипсе наравно не интересује а само из разлога јер они не виде себе и своје потомке овдје. Урушићемо се сами од себе.

 17. Та ти Симо спиновања остави за неке друге, или сам себи одговарај на твом другом нику, неће ти бити први пут.

  Као што се зна, зелени су били против оног „тројног пакта“, хвала Богу да је пропао.

  ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ одговорно тврде да било какав српски ад-хок договор са тврдом муслиманском струјом значи велике невоље српском народу и Републици Српској, зато и предлажемо прије историјског договора са муслиманима, свесрпски САБОР.

  Предлажемо да се стање замрзне, да се за пар мјесеци окупи на САБОРУ све што вриједи у Српској, да се тамо саборски понашамо, да донесемо ДЕКЛАРАЦИЈУ.

  Не декларацију као контра мјеру овој новој исламској декларацији СДА,јасно је и мојој покојној баби шта се жели, јер сви смо свједоци како се води антисрпска кампања 24 године од рата.

  Значи, не интересују нас њихови папири, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ хоће да се Срби сложе, да саборски донесу ОБАВЕЗУЈУЋУ ДЕКЛАРАЦИЈУ, све као путоказ шта и како Српска треба да ради у наредним годинама и деценијама.

  Да кроз ту декларацију дамо одговоре како обезбједити вјечност Републике Српске, све поштујући сваког њеног грађанина, односно, као изградити-доградити неуништив правни, политички, безбједносни привредни и образовни систем Републике Српске.

  Само тако данас треба радити, само тако и никако другачије не би требали дјеловати ни СНСД, ни СДС, ни ПДП, ни ДНС, ни ЗЕЛЕНИ и ни СОЦИЈАЛИСТИ, понављам, само тако и никако другачије.

  П.С. Врло брзо вријеме ће показати ко је од побројаних дорастао историјском моменту у коме се налази српски народ, поготово српски борци, ти витезови који су много тога жртвовали да би одбранили своја огњишта и имали своју, умјесто отуђену- њихову Републику Српску, што је нажалост данас чињеница, тачка.

 18. Nikola, skoro sam bio u jednom hrvatskom selu i domaćin mi ponudi da se slikam u njegovoj ustaškoj crnoj uniformi, ima crnu kapu sa U ( sa kvakama) ali nema njemački šmajser već kalašnjikov.
  Obzirom da je domaćin rastom kao naš SRPSKI ČLAN ( čisto da možete zamisliti veličinu ustaške uniforme ) odgovorio sam:
  – jesam li dovoljno veliki?
  Na šta se čovjek nasmijao, a i nisam dovoljno veliki srbin kao DRUG ČLAN.

  E tako i ti Nidžo tupiš ovdje o tom saboru, hoćeš da budeš domaćin najvećim ustašama i neprijatelji svakog nerođenog srpskog djeteta na lijevoj obali rijeke Drine na Saboru?
  Zato ja tebe pitam:
  – jesi li ti dovoljno veliki da obučeš njihovu uniformu?
  Na kakve priče nasjedate počevši od Borenovića, Crnadka, Šarovića, Bosića,…do Nikole Lazarević.
  Upinjete se nazor da probate i obučete ustaške uniforme a Simo i njegov ustaša se zadovoljni smiju i misle u sebi kako da Vas navrata da ošišate glave mašinom na nulu kako bi sami sebi izgledali još strašnije.

 19. Рече ми један чо’ек
  Рајкан ВАС(ков)ИЋ

  КОД ВУЧИЋА ПО СРПСТВО, ОД ВУЧИЋА БЕЗ СРПСТВА
  четвртак, 19. септембар 2019.

  Додик, као и сваки Лидер, кад пријеђе одређени број степеница, размишља само о Власти.
  У тим размишљањима, ником се не гади ни Вучић ни Бакировци.
  Ганц је мио каквогод чина био.
  С те стране се може објаснити идеја да се иде у Београд, код Вучића.
  С Вучићеве стране, објашњење је много изнијансираније.
  Ако је са ове стране Миро, са оне је Моне.
  Вучић не мора да воли Власт. Он је има.
  И сви су задовољни, Дачић неће да изда а остали уживају у предвечерњој шетњи.
  Њему Викенд Код Вучића треба за осебујност осјећаја, валере нарциосидности и патологију Јаводимсрбију.
  Он је неприкосновени господар Аутопутева, Дијалога, Српства и Судбине.
  Ну.

  ◘ Он је са Косовском манипулацијом на крају или на самом крају. Српска му дође ко богомдани поклон за даљу манипулацију и останак у игри.
  Вучић је болесни манипулатор Србима.
  Ни по цијену новог Рата не смије се дозволити његов уплив на јавне и политичке послове Републике Српске.
  Свако уважавање Вучића умањује наше шансе за Опстанак и Самосталност.
  Вучић није Србија.

  ◘ Вучић даје Косово. Даће и Републику Српску.
  Вучић се никада није изјаснио у подршци Републици Српској, у било ком процесу у Босни и Херцеговини.
  Вучић не допушта да Институције Србије искажу подршку Српској. То што Брнабић или он нешто изјаве, то не пије воде. Српској је потребна подпшка Државе Србије. Док је Вучића, ја је не очекујем.

  ◘ Вучић нема Национални Кредибилитет да би се с њим улазило у озбиљне Националне Стратегије Републике Српске.
  Он је пропустио, неколико пута, Девети Јануар.
  Вучић је само подмуклији и сировији изданак Милошевићевог Београда.
  Никад не треба заборавити Милошевићеве санкције на Дрини, покушај да, послије рата, заратимо са СФОР-ом у Рамићима, сулуде идеје о пресељењу на Косово…
  Вучић сада форсира Аутопут према Сарајеву. Шта је Сарајево за Србију. Ту никад није било никакве везе. Он тиме шаље поруку Српској. Ту поруку не смијемо сметнути с ума.

  ◘ Нека сви разговарају са Вучићем. Али појединачно. Веома је опасно код њега ићи у блоку. То њему даје манипулативну снагу а појединачним Лидерима и Странкама, одузима.

  ◘ Београд је имао утицај на изборне манипулације прошле године, у корист Иванића и Говедарице. То није могло да прође без знања Вучића.

  ◘ ДАНАС ЈЕ ВИШКОВИЋ ОТКРИО ДА ЈЕ ШАРОВИЋ РЕКАО ДА НЕ МОЖЕ, ЈЕР „ЈЕДАН“ НЕЋЕ.

  Дакле, КАКАВГОД СЕ ПАКТ ПРАВИ СА СДС-ПДП, У РЕЖИЈИ ВУЧИЋА, ИЛИ БИЛО КОГА, ТРЕБА ЗНАТИ ДА ЈЕ ТАЈ КОНГЛОМЕРАТОРИЈУМ САМО „ШУБАРА“ ЗАПАДЊАЧКИХ СПЕРМАТОЗОИДА. ОНИ СУ ОДЛУТАЛИ ОД СРПСКЕ И НЕ УМИЈУ ДА СЕ ВРАТЕ.

  ◘ Одласком код Вучића, само се Сарај Чадору даје прилика да актуелизује стару изанђалу тезу да овдје Београд има кајасе и бич а да Српска није ништа.
  Тиме се умањује Самосталност Српске у Колективној Свијести и у Српској Јавности.

  ◘ Странци Усранци Запада добијају још један пункт за притисак на Српску. Ако установе да то могу преко Вучића, неће одустати. Вучић се неће одупирати. Бакир ће мирно да сједи у Чадору на Миљацки.

  ◘ Са Србијом треба дејтонски, братски, економски. ЗА ПОЛИТИЧКА ДЕЛА, СРБИЈА НИЈЕ ЈОШ НАЦИОНАЛНО ЗРЕЛА.

 20. Има ли међу коментаторима на Фронталу и неки нормални, обични Србин који размишља о томе како презимити, како издурати с кредитом, оде му дијете преко гране и сл?

  Ово све рендање кора wannabe политичара, шатро савјетника, месија попут Лазаревића, итд. И док велику већину Бошњака боли кита за Бакировом српском декларацијом, усхићеност српских политичара истом тачно показује коме је она била намијењена и ко има користи од тих ублеха. А пошто је Додик – кроз већинско стадо којим управља – приватизирао Народну скупштину, могао је, сасзивањем некакаве сједнице и дижући дреку преко приватизираних медија, тој ублехи дати ореол озбиљности па чак и ургентности.

  Српска је нападнута! Следи квалитетан одговор!

  Јер Бакир је на Конгресу рекао и како је СДА урадила шта је и обећала: запослено је 109.000 људи, чак за 9 хиљада више од зацртаног циља! А пошто се то обавило и раја има посла, пара и живи у рахатлуку, може се и која српска декларација објавити, о некаквој републици…

  И сва СДА ублеха с декларацијом би пропала да није Срба, односно Професионалних Српских Политичких Нарикача За Српством И Судбином Српске које од тога, јебига, живе, и хране чељад, псе, одржавају ауте, виле, станове…

  Али, ставрно, велика је ово победа Додика, овако промптно и на вријеме одреаговати, политички снажно и мудро, како је само одјебао Сарајистан и још једном разоткрио српске издајнике из опозиције…

  Ја се извињавам свима вама, политичарима, савјетницима, месијама, државницима, ви овдје коментаришете из професионалних и каријерних разлога, из потребе да се намећете и паметујете, бавите се судбинама народа и држава јебига… Ја сам вјеровао да на Фронталу има више, како рекох, обичних људи који живе нормалне животе и виде ово…

  1. “Има ли међу коментаторима на Фронталу и неки нормални, обични Србин који размишља о томе како презимити, како издурати с кредитом, оде му дијете преко гране и сл?“

   “И док велику већину Бошњака боли кита за Бакировом српском декларацијом, усхићеност српских политичара истом тачно показује коме је она била намијењена и ко има користи од тих ублеха.“

   “Ја сам вјеровао да на Фронталу има више, како рекох, обичних људи који живе нормалне животе и виде ово…“

   Јах, ајмо спуштати хлопту, прећерали смо.

  2. Поштени Османе, како би ти ово ријешио?

   Нисам нешто нигдје прочитао да је било ко од муслимана Бакиру и Комшићу рекао да га јебе АНП, треба размишљати о зими и народу. Јебеш АНП, може то и касније.

   Ствар је веома јасна. Сарајевска политика је узурпирала дио власти који припада Србима.

   И ти би да ми клепимо ушима и кажемо:“Бакире ти боље од нас знаш шта је добро за Србе. Изабери по својој вољи и владај докле хоћеш и како хоћеш.“

   Такође, нисам прочитао да је било ко од муслимана изразио неслагање са избором Комшића чиме је узурпирано право хрватског народа да бира себи представника у Предсједништву БиХ.

   Смета ли Додик у ФБиХ да се изабере власт?

   Мислио сам да ниси балинче, цијенио сам те, али ова жвака коју си написао ме доводи у сумњу.

  3. Јеси ли и ти то Симо, по директиви, почео да, умјесто „Бошњак“, користиш искључиво вјерску одредницу?

   Велиш, цијенио си ме…

   Не, не, Симо, нека Додика, СНСД-а и све ове гунгуле, што се мене тиче. Да ми је баш стало, ја бих свакодневно висио на коментарима и запрђивао, а као што видиш веома сам ријетко ту… Немам ти ја ту никаквих амбиција… Јер ја причам с обичним свијетом од Бошњака, па ме такви и код Срба интересују, не професионални Срби који би с другима да се играју глухих или глувих телефона, немам ја цајта за ту будалешћину…

  4. Није никаква директива.

   Муслимани са малим „м“ пишем онда када вама придође да мијењате име. Тако је најсигурније и најтачније.

   Таман се навикао на Муслимани, кад ви преко ноћи Бошњаци. Некако се навикох и почех писати Бошњаци, кад оно…
   Бакир рече да ће следеће бити Босанци.

   Треба ми времена да се навикнем. Надам се да ме разумијеш и да си схватио да није никаква лоша намјера.

 21. Поучак?
  Напутак?
  Накурњак?
  Дакле ,
  Декларација једне политичке партије која је изразила неке жеље (а жеље су легитимне) дигла је прашину или тачније замутила воду.
  А сви знамо да се најбоље лови у мутном. Једино што не знамо је то ко су риболовци и колико их има , ко користи какав мамац и ко ће шта уловити?
  Ова Изетбеговићева декларација има елемената који се повлаче још од „Пруда“ и „Бања Луке“ а , Бога ми , и понешто од „априла“ (али и прикривених жеља да оствари оно што му је бабо оставио у аманет). Зар се и ту не помињу три разине власти и 4 или 5 „регија“? На те документе потпис је ставио Додик иако је послије врдао и мрдао али се није јавно одрекао. У осталом , зар и заштитник Срба у „Предсједништву БиХ“ није на свом сабору (HNS) потврдио своју „декларацију“ у којој се наводи да је БиХ , исто тако „њихова лијепа“ а независна , цјеловита , стабилна и просперитетна … . Ово „просперитетна би требало значити да је више на путу у „НАТО“ него у е“U“ропу. У ту е-пу ће и онако ући као дио NDH. Са „цвијећем“ или без њега. А за Србе и даље важи 1/3 ; 1/3 и 1/3 јер је то једина константа „на овим просторима“ , „у региону“ , „на Западном Балкану“ , итд. , итд. , …

  1. И ти спушћаш хлопту. Похвалиће те Осман. Баш се питао има ли нормалних Срба којима не смета да СДА држи државу у заробљеништву.

   Него нађе ли ти Лајчаков правилник због којег Мехтић не смије напустити СМ да случајно усташе из ХДЗ-а не дођу на његово мјесто и укину РС?

   ЗаслијепљенИ мржњом према Додику браните лаж, изврдавате, тиме дајете подршку Бакиру, пишете о Марковим конацима не схватајући да ће, ако се олако пређе преко овога, постати правило да наше представнике бирају на миндерлуцима, а не на изборним мјестима у РС.

   Зато ово исламистичко спуштање лопте, прича бла-бла, маните се политике, гледајте економију, а исламисти држе под контролом све заједничке институције осим Дома народа.

 22. Какав Лајчаков правилник?
  Ко је то помињао?
  Ко се то изгубио?
  Исламисти немају потребе преузимати контролу. Они држе контролу од 1992.! Ма шта од ’92. , пустио их Броз и раније као што је пустио и усташе да контролишу Београд.
  Контролишу усташе и Бања Луку тј. „Бајину јаругу“.
  Не написах ли ја у „бећарцу“ да су му „муда у шкрипцу“.
  Чисто сумњам да ће ме „Осман“ похвалити. Он је интелигентан и схватио је да сам сљедбеник Драже и Ђујића а не „великог баје“ , Вука и „деминутива“.

  1. Лајчаков правилник помиње Мехтић.

   Линковао сам то. Погледај горе у моје коментаре

 23. Сабор код господара Вучића

  Одлично написано.
  Додао бих још само Вучићев однос према ћирилици. Раније се у кампањама потписивао са АВ,а сада са AV.
  Док је био председник Владе рекао је у Скупштини Србије да је ћирилица толико лепа да никога не треба терати да њоме пише. Тиме је поручио народу да се неће примењивати Устав по коме је за српски језик везана само ћирилица, него је он на страни неуставног правописа по коме Срби имају и своју латиницу. Додик је против унитаризације БиХ , а Република Српска се определила за унитарну латиницу.

 24. ГОВЕДАРИЦА:
  “Neprincipijelni pozivi koji dolaze iz SNSD-a da se SDS povuče iz Savjeta ministara su nedobronamjerni i predstavljaju manipulaciju javnosti. SDS ne da neće, već se ne može povući iz Savjeta ministara.
  Ukoliko bi se to desilo, srpska mjesta bi popunili zamjenici koji su Bošnjaci i Hrvati i u tom slučaju ANP, koji je jedina i stvarna prepreka formiranja nove državne vlasti, ekpresno bi otišao u Brisel.“

  “On je zbog svoje konfliktne politike postao politički nepoželjan partner i problem za svakog.“

  Ево и овом приликом тражим да неко линкује правилник по коме би замјеници могли вршити посао министра. Лаже Вукота. Правилник каже да без писменог одобрења минстра његов замјеник не може ништа да уради.

  А ова друга реченица јасно говори да Вукота Додика, а не Бакира, сматра одговорним за неформирање власти.

  http://www.rtvbn.com/3966435/dodik-pokusao-da-uvuce-vucica-u-svoje-probleme

  1. ШАРОВИЋ:
   “Na konsttaciju da se slušajući Dodika na konferenciji za medije stekao utisak da se nalazimo u nekom predratnom stanju, Šarović je odgovorio:
   – Pa jeste , ja moram priznati, da sam na jedan način iznenađen tom retorikom i to je Dodik rekao u svoje ime i u ime svoje stranke, na to ima pravo ali nije to rekao u ime svih nas.
   “Mislim da je u najvećem interesu Srpske da se bude u institucijama i da bi bili u velikom problemu da to prepustimo pripadnicima hrvatskog naroda.“

   Мирсо је отишао толико далеко да је оптужио Додика да је увео БиХ у предратно стање.

   Лаже Мирсо. Правилник каже да без писменог одобрења минстра његов замјеник не може ништа да уради.

   http://www.rtvbn.com/3966396/sarovic-nije-to-bio-sastanak-istomisljenika

  2. Када се све ове изјаве уму у обзир јасно је да је СДС у сукобу СДА-СНСД око друге исламске декларације стао на страну СДА и да је кривца за ратно хушкање нашао у Додику.

   Индикативно је да ПДП мудро ћути, не стављајући се ни на чију страну, а исто је индикативно да остале странке из ФБиХ такође ћуте.

   Тражим поново да неко линкује пословник који каже да би на мјесто министара који не би долазили на сједнице (не морају дати оставке) дошли њихови замјеници. Ја сам то урадио почетком године, али сад баш хоћу да видим да ли неко има неки други пословник. Можда ја гријешим.

   Ова безочна лаж је скроз оголила рахметли СДС.

 25. „Pritisci da srpski kadrovi u Savjetu ministara napuste pozicije je priča o tome da na njihova mjesta dođu zamjenici koji su iz druga dva naroda i donose punopravne odluke kao što je recimo slanje ANP-a u Brisel. I da hoće da se povuku srpski ministri to ne smiju učiniti“, kategoričan je Bosić , dodajući da je taj pritisak politička igra.“

  Вјеровао бих ти Босићу само кад би показао у којем закону или правилнику то пише.
  Тачка, што би рекао свевремени и ванвремени Лазаревић.

  http://www.rtvbn.com/3967077/savjet-ministara-mora-da-radi-sve-do-izbora-novog

 26. “Počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da nova vlast na nivou Bosne i Hercegovine neće biti formirati ni za pola godine, a najvjerovatnije, ni do kraja ovog mandata.
  Razlog je, kaže, nedostatak kompromisa kod ključnih političkih aktera u BiH, koji imaju potpuno suprotstavljene stavove.“

  Стани, стани мало!
  Ако је разлог неформирања власти то што Бакир и Додик имју потпуно супростављене ставове, онда Иванић треба објаснити како то да је он успио формирати власт са Бакиром.

 27. Ево извод из Пословника о раду Савјета министара.
  Из приложеног је очито да недолазак министара на сједнице и недавање писмених инструкција замјеницима онемогућује даљи рад СМ чиме се избија из руку уцјењивачки потенцијал СДА.

  Значи довољно је да двојица од тројице министара из реда Срба не дођу на сједницу и Бакир је попушио.

  Član 42.

  Kvorum

  Da bi Vijeće ministara moglo donositi odluke na sjednici, mora biti prisutno više od polovice
  članova Vijeća ministara, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.

  Član 9.
  Zamjenik ministra koji sudjeluje na sjednici Vijeća ministara umjesto odsutnog ministra, ima
  pravo odlučivati u njegovo ime po svim ili po pojedinim pitanjima sukladno ovlastima koje mu
  odsutni ministar prenese i koji o tome pismeno obavijesti predsjedatelja Vijeća ministara

  Član 48.

  Odlučivanje

  1. Vijeće ministara donosi akte iz svoga djelokruga većinom glasova od ukupnog broja
  svojih članova o svim pitanjima i temama o kojima u daljnjoj proceduri konačno odlučuje
  Parlament.

  2. O ostalim pitanjima Vijeće ministara po pravilu odlučuje konsenzusom, posebice o
  propisima, imenovanjima postavljenjima iz djelokruga Vijeća ministara, Poslovniku i njegovom
  tumačenju.

  3. U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedatelj Vijeća ministara saziva člana
  odnosno članove Vijeća ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da
  konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Vijeće
  ministara većinom glasova koja podrazumijeva i po najmanje dva člana iz svakog konstitutivnog
  naroda.

  1. Није напуштена.

   Сутра идем пријавити протестни митинг испред сједишта СДС-а и ПДП-а са само једним захтјевом, а он је излазак из СМ.

  1. Позивам све српске родољубе да на годишњицу октобарских избора дођу пред сједишта ове двије странке јер су оне у СМ Бакировом вољом, а не вољом српског народа.

Оставите одговор