Борац из ДНР: Можда сам био Србин у прошлом животу

У близини Горловке сам разговарао са Николајем Романенком, командиром извиђачког вода, извиђачке чете 132. Бригаде. Овај крупни борац, који је познат и као репер са више озбиљних наступа у оквиру војних свечаности, издвојио се као мој саговорник јер је носио капу са заставом Србије у којој никад није био.

субота, 30 септембра, 2023 / 16:21

Пише: Дани(ј)ел Симић

Капу је наручио да му се направи у Горловци, а каже да нема весеља, а да они не пусте пјесму Рокија Вуловића "Гарда Пантери". При свему томе, он никад није чуо за постојање Славеносрбије, која се протезала од Бахмута до Лугањска. Има 28 година, оженио се 23. августа, на дан присаједињења Русији и убједљиво је највиши Рус рођен у Донбасу, којег сам икада срео. Обзиром на то, врло је лако могуће да има српских гена.

Oн каже да су ефекти украјинске контраофанзиве никакви. Посебно на њиховом правцу, који се са изузетком заузимања Бахмута од стране Руса, није озбиљније помијерао готово од 2014. Сада је видно да се техника на украјинској страни истрошила, па сада по ријечима мог саговорника "бацају људе у машину за мљевење меса". То узрокује озбиљан пад морала, чему не помаже најава нове транше војне помоћи. Уочљиве су и озбиљне грешке у командовању, јер се жели по сваку цијену постићи било какав напредак, како би се то представило медијима земаља колективног Запада.

Романенко каже да нема никакве разлике да ли по вама пуца совјетски Т-72, енглески Челенчер, њемачки Леопард или амерички Абрамс. Медијске најаве дотурања овог или оног оружја са Запада, немају никаквог ефекта у пракси. "Метал је метал и сваки у рату гори", каже он. Од оружја противника издваја Химарс, односно ФПВ-дронове са обе стране. То су тешки дронови из цивилне употребе, на које се монтирају противтенковски или други пројектили. Као у видео-игри они се наводе право у ров, кроз прозор или кроз отвор на оклопном возилу.

Што се авијације тиче, он каже да је основна разлика што: "они морају молити да им се пошаљу авиони, а ми своје само позовемо". И то је истина. Јутрос кад сам се пробудио у Горловци, видио сам први пут у животу борбено дејство Су-25. За то вријеме, људи су нормално настављали своје свакодневне послове испред зграде.Оставите одговор