Блумберг: Правите залихе чоколаде

Крајње је вријеме да зависници од чоколаде почну да праве залихе, јер то задовољство можда неће још дуго бити овако јефтино, поручује њујоршка агенција "Блумберг".

недеља, април 23, 2017 / 19:16

Крајње је вријеме да зависници од чоколаде почну да праве залихе, јер то задовољство можда неће још дуго бити овако јефтино, поручује њујоршка агенција "Блумберг".

Наиме, пад цијена какаоа у протеклих 12 мјесеци од 41 одсто учинио је да ова сировина забиљежи најгоре резултате међу 34 сировине које прати њујоршка агенција "Блумберг".

Цијене какаоа су пале јер је производња порасла у Обали Слоноваче, која је водећи свјетски узгајивач ове културе, а пад цена сировине је последично изазвао обарање малопродајних цена чоколаде.

Међутим, седам од девет трговаца које је анкетирао "Блумберг" очекују да ће се цијене опоравити до краја године, пошто би актуелни пад могао приморати пољопривреднике да смање инвестиције, што би угрозило приносе.

"Цијене сировина се обично не задржавају предуго на ниском нивоу", каже директор компаније "Стивенсон анд Ко. Кепитал менаџмент" Џон Стивенсон.

Цијене какаоа су ове године пале за 14 одсто на 1.826 долара по метричкој тони на ИЦЕ берзи у Њујорку. Ове недеље су износиле 1.756 долара, што је најнижи ниво од августа 2007. године.

Цијене ће се опоравити на 2.353 долара до краја године, према просјечној процјени девет трговаца.

Продаја чоколаде широм свијета је прошле године достигла 98,2 милијарде долара, што је рекорд, иако је обим продаје смањен за 0,2 одсто у односу на годину дана раније на 6,87 милиона тона, према подацима Еуромонитор интернешнела.

До 2021. године, продаја ће порасти на 7,33 милиона тона на износ од 110 милијарди долара, према оцјенама истраживача.



Оставите одговор