Блокада градње бање Губер остаје на снази

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је и даље на снази одлука овог министарства да поништи рјешење за грађење објеката објеката у Бањи "Губер" у Сребреници, а инвеститор може да се жали на ово рјешење или да поново иде у поступак добијања грађевинских дозвола. Након састанка са […]

среда, мај 18, 2011 / 09:44

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је и даље на снази одлука овог министарства да поништи рјешење за грађење објеката објеката у Бањи "Губер" у Сребреници, а инвеститор може да се жали на ово рјешење или да поново иде у поступак добијања грађевинских дозвола.

Након састанка са представницима инвеститора и локалне заједнице о начинима рјешења овог проблема, Голићева је изјавила да ће, ако инвеститор и локална заједница одлуче да се у року од 30 дана жале на рјешење Министарства, коначну одлуку у овом случају донијети надлежни суд који може потврдити или поништити рјешење ресорног министарства.

Она је подсјетила да је Mинистарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС 18. априла, по праву надзора, на приједлог Правобранилаштва и на основу Закона о општем управном поступку, поништило рјешење Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Сребреница којим се АД "Губер" из Сребренице одобрава градња и реконструкција објеката у Бањи "Губер".

"Ријеч је о природном добру које је још у пријератној БиХ уживало статус заштићеног природног добра, а Народна скупштина РС преузела је све позитивне прописе БиХ тако да није било потребе да се врши верификација истог објекта", рекла је Голићева новинарима након састанка.

Замјеник начелника општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао је да ће се локалне власти највјероватније жалити надлежном суду због рјешења Министарства за просторно уређење, грађевинрство и екологију, јер сматра да има правни основ за то.

Дураковић је нагласио да је пројекат Бање "Губер" од општег интереса за локалну заједницу. Према његовим ријечима, да би Бања била природно добро од општег интереса за РС одлуку о томе мора донијети Народна скупштина РС уз сагласност локалне заједнице.

Директор АД "Губер" Борислав Бијелић рекао је да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију није имало правни основ да поништи рјешење о грађењу, као што није имало ни Правобранилаштво РС.

Он је нагласио да је по сриједи проблем права власништва, односно права кориштења, а АД "Губер" је као носилац права кориштења потпуно надлежан да покреће инвестиције и да му у овом случају преостаје да надокнаду штете потражи на суду.Оставите одговор