Бијељина обиљежила херојски и мученички пробој из Смолуће, Потпећи и Тиње

Служењем парастоса страдалим мјештанима мајевичких села Смолућа, Потпећ и Тиња, који су своје животе изгубили 1992. године и полагањем цвијећа на споменик на бијељинском гробљу Пучиле, данас је обиљежено 30 година од пробоја непријатељског обруча око ових села у којем су били преко деведесет дана.

уторак, август 30, 2022 / 17:41

Почетком рата око мjеста Смолућа, тзв. Армија БиХ формирала је обрачун дужине 25 и ширине 8 километара, држећи мјештане под сталним гранатирањем и без основних услова за живот. Једина одступница водила је преко сусједних села Тиње и Потпећи.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Љубиша Петровић рекао је да је ово још једна годишњица туге и поноса.

– Туге због изгубљених живота и завичаја, а поноса због пожртвованости и вјере да је спасавање живота ближњег један од најчаснијих подухвата које човјек може предузети – поручио је градоначелник Петровић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изразио је дубоко разочарање што се пред судовима БиХ још увијек није нашао, односно није осуђен ниједан од актера ове опсаде.

– Како је могуће да су суђени и осуђени заробљеници из опсаде а они који су дошли пред њихове прагове и држали их опкољене, без хране, струје, лијекова и било каквих других потрепштина нису процесуирани – упитао је предсједник Борачке организације.

Мајор Љубиша Лазић, последњи командант Гарде "Пантери", који је и сам учествовао у операцији пробоја опсадног обруча Смолуће, рекао је како је то била најсветија и најсвјетлија битка у којој је Војска Републике Српске учествовала.Оставите одговор