Шаровић: Закон о диференцираној стопи ПДВ је неспроводив, власт се руга грађанима

"Једино сазнање након данашњег усаглашавања текста закона о диференцираној стопи ПДВ је то што грађани сада знају са ким имају посла, оцијенио је данас предсједник СДС Мирко Шаровић.

уторак, 30 августа, 2022 / 13:40

Он је након сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изјавио да је закон неспроводив до краја године до кад би иначе требао да важи, те да је владајућа коалиција одгађала да га раније донесе како би га обесмислила, јер не жели да се одрекне новца у корист грађана.

"Имали смо ову иницијативу о укидању ПДВ на основне животне намирнице прије пет мјесеци и они су нас завлачили пет мјесеци да не дођемо до рјешења. И онда одреде да ће ова одлука важити до краја године. Па тај систем се не може успоставити до тада, што значи да нећемо имати никакво снижење цијена, закон ће истећи прије него што се спроведе. Данас су нас замајавали на све начине, само да би се сакрила истина, а то је да се њима не одриче тог новца, не мисле о грађанима – изјавио је Шаровић.

Шаровић је напоменуо да ниједна земља у свијету није укидала акцизе на мјесец дана нити уводила овакво краткорочно примјењивање закона којим се укида ПДВ на основне животне намирнице. Напоменуо је и да ће СДС покушати дјеловати амандмански, али да сумња у његове домете због постојећих процедура.

"Ми смо доведени у немогућу ситуацију. Уколико желимо нешто да промијенимо, имамо нову процедуру и нове рокове, и онда је немогуће да се нешто уради. Њихов амандман је припремљен тако да би се изругивали свима нама. Ова структура у власти чини да онемогући смањење ПДВ на дуже стазе, поготово оно што смо ми предложили да диференцирана стопа буде трајна категорија. Неискрени су, не желе рјешења која интересују грађане, имају своју политику, обећавају куле и градове, а у суштини се ради о неспособној извршној властима на свим нивоима. Поготово се то односи на Савјет министара, јер нема те оцјене којом би се могао изрећи домет овог састава Савјета министара" – рекао је Шаровић.

Он се осврнуо и на броја обећања која актуелна власт у Републици Српској представља у последње вријеме, повезујући то са предизборном кампањом и тврдњом да је вјеродостојност оних који дају таква обећања мала. "Нема никаквог разлога да вјерујемо власти за сва обећања која дају ових дана, од аутопутева, гасовода, болница… Напросто су спавали задњих 16 година, нису урадили ништа, и сад треба да им вјерујемо на ријеч да ће инвестирати између 3 и 4 милијарде долара, колико смо сабрали да су подијелили обећања у задњих 15 дана. То су приче за лаковјерне, јер шта друго рећи за толика обећања на пар седмица до почетка изборне кампање, и то од неког ко је толико пута изварао грађане до сада. Не видим разлог зашто би вјеровал тако мегаломанским обећањима које дају они који су се до сада показали неспособним. Не треба нико да каже, можде ће бити инвестиција, пара, развоја… Неће бити ништа са њима, имаћемо све исто као и до сада, а то је криза и ништа друго" – закључио је Шаровић.