Зеленски наредио напад на Херсон, Руси тврде да су украјински губици огромни

Коначно је покренута офанзива на јужном правцу, односно на фронту Херсон – Николајев – Криворожје. Руски извори нарочито желе да нагласе како у историји постојања ВСУ, никада нису имали такве губитке. Говори се о преко 1.000 мртвих, без рањених, који су у највећој мјери страдали у колонама на приласку фронта.

уторак, 30 августа, 2022 / 23:11

Ријеч је о нечему што је постао фолклор у овом рату, гдје беспилотне летјелице не мирују и било какво оперативно, а камоли стратешко премјештање снага не може остати тајна.

-Више него једном, имао сам прилику да видим колоне војне технике, и руске и украјинске, које су потпуно спржене дејством артиљерије, навођене из ваздуха управо беспилотницима. Ради се о страшним призорима, гдје и оне који су професионални војници хвата језа од нивоа разарања, рекао је Дани(ј)ел Симић, гостујући на Хепи ТВ из Београда.

Руско МО говори о чак 48 тенкова, 46 ВБП, те 37 јединица специјалне аутомобилске и оклопне технике, 8 импровизованих камионета са противааздушним и другим висококалибарским аутоматским топовима; те чак 1200 погинулих војника ОСУ.

Страни која објављује овако неповољне податке, увијек смо као непристрасни посматрачи склони мање да вјерујемо, али украјинска страна се овим поводом не оглашава. Украјински актуелни предсједник, Владимир Зеленски, обратио се грађанима и у његовом говору зазива се борба којом ће се повратити читава црноморска обала, од како он каже: Змијског острва до Керчанског пролаза.

Он је позвао руске војнике да се повуку иза граница Украјине, које, како је рекао, они добро знају или да се предају. Ово све говори да је режим у Кијеву ставио све на Херсонску карту и да је коцка бачена.

По мојим подацима, на Николајевско-Криворошком фронту, ОСУ су успјеле заузети само једно насељено мјесто, Сухој Ставок, или Сухи Ставок, али су и из њега одбачене километар или два назад.

Настави ли се овом силином, те се губици које наводи МО РФ покажу као већином тачни, то ће бити још један дужи корак у потонућу ОСУ, које такве губитке не могу још дуго трпити.

Због свега тога, убачена је у оптицај као тема највећа нуклеарна електрана у Европи. Тиме се купује вријеме и одржава тензија код јавног мнења на Западу. Запорошка нуклеарка је била чак повод да генсек НАТО, Јенс Столтенберг тражи од Русије да повуче своје снаге из електране, како би "инспекцију обавила независна међународна комисија".

Све ово су, народски речено, медијска и дипломатска замајавања, док се Кијев готовио за ову битку која је још увијек у току, јер се очигледно иде на све или ништа, како је већ то рекао Зеленски.

Сад већ требамо размишљати како ћемо и шта за зимницу. Како ми у српском свијету, тако и у западној Европи, која је овисна о руском гасу. Сматрам да до краја ове године Русија неће ни покушавати да заузме Одесу или Харков, јер су патње становништва биле ужасне у Маријупољу, који је заузет пред прољеће. Русији не треба да популација вишемилиоских градова буде без струје, гаса, воде и снадбдијевања животним потрепштинама за вриеме зиме; јер ће за то све бити окривљена Москва. Овако ће се за наступајућу зиму и све проблеме бити одговорна актуелна власт у Кијеву, оцјењује Симић.

Према подацима тренутно доступним, украјинске снаге су на Херсонском правцу заузеле само једно насељено мјесто по имену Стари Ставок, али су након тога одбачене километар или два од мјеста.

На источном фронту, јако важна вијест је да је коначно непобитно потврђено да су савезне силе (Руска Армија, Народне милиције ДНР и ЛНР) заузели оперативно битно мјесто Кодема.

Полагана напредовања су и испред Харкова, и испред Доњецка. Славјанску прилазе са сјевера, да би га онда из тог правца одсјекли и окружили са истока. Као што смо и раније писали, тај правац (Славјанск и Краматорск) и због конфигурације терена, али и због велике концентрације војне силе са обе стране, руске јединице су заузимале обухватом и у вијеме Другог свјетског рата, протјерујући јединице тада нацистичке Њемачке, а данас Оружане снаге Украјине које користе њемачко и друго западно наоружање.