БиХ: Оперативна група за борбу против тероризма

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Министарство безбједности БиХ снажно подржава рад Оперативне групе за борбу против тероризма због чега ће, у складу са одлуком Савјета министара БиХ, обезбиједити финансијска средства и пружити неопходну подршку за њено дјеловање, изјавио је данас ресорни министар Садик Ахметовић. Ахметовић је поводом почетка рада Оперативне групе и отварања Центра у просторијама Агенције […]

четвртак, април 7, 2011 / 13:40

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Министарство безбједности БиХ снажно подржава рад Оперативне групе за борбу против тероризма због чега ће, у складу са одлуком Савјета министара БиХ, обезбиједити финансијска средства и пружити неопходну подршку за њено дјеловање, изјавио је данас ресорни министар Садик Ахметовић.

Ахметовић је поводом почетка рада Оперативне групе и отварања Центра у просторијама Агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву, у којима ће бити смјештена, истакао да је БиХ у више наврата осудила тероризам и показала да њен став о овом питању није само декларативне природе.

"Ми сматрамо да тероризам не припада ниједној цивилизацији, да нема вјеру ни националну припадност. Зато желимо да постанемо активан субјекат европске и глобалне безбједности и на располагању смо за сарадњу свим другим факторима у Европи и свијету", изјавио је Ахметовић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да су оснивање Центра и почетак рада Оперативне групе значајна институционална надоградња у борби против тероризма.

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун рекао је да ће отварање Центра први пут омогућити да припадници свих полицијских агенција у БиХ који чине Оперативну групу раде под једним кровом, с циљем борбе против тероризма и организацијске подршке потенцијалним терористичким активностима.

"Тероризам је пријетња која је присутна у цијелом свијету. Успјех борбе против тероризма зависи од сарадње и између локалних и између међународних агенција. Радећи заједно и размјењујући информације, агенције ће од ове групе направити нови, моћни механизам за идентификацију, хапшење и процесуирање појединаца и организација које можда планирају терористичке активности у БиХ", истакао је Мун и поздравио посвећеност БиХ која је формирањем Оперативне групе доказала да жели да се супротстави овој пријетњи.

Према његовим ријечима, један од главних приоритета Владе САД је спречавање терористичких организација да проводе активности у свијету.

Подршку оснивању Оперативне групе пружио је и амбасадор Њемачке у БиХ Јоаким Шмит, нагласивши да је заједнички рад свих безбједносних агенција веома значајан за борбу против тероризма, али и организованог криминала и корупције.

"Сада је пред свима нама, као велики изазов, покушај да се уједини и оснажи политичка воља да бисмо ишли напријед", истакао је Шмит.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин оцијенио је оснивање Оперативне групе за борбу против тероризма као корак напријед за све агенције за провођење закона чији је циљ, прије свега, откривање и спречавање терористичких активности, те кажњавање починилаца.

"Тужилаштво БиХ даје два искусна тужиоца који ће заједно са колегама из полицијских агенција будно пратити сва дешавања, правити анализе и откривати све активности које би се могле довести у везу са тероризмом", нагласио је Барашин, додајући да ће Тужилаштво наставити сарадњу са партнерским институцијама у Европи и свијету.

Осим припадника Сипе, Оперативну групу чине представници још седам полицијских агенција – Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ, Граничне полиције БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције, Службе за послове са странцима, Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.Оставите одговор