21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Азбукоубиство у име народа: Влада РС помаже фестивал без ћирилице

У оквиру 14. Међународног филмског фестивала "Први кадар" у Културном центру Источно Ново Сарајево је премијерно, прије званичне премијере у Београду, приказан играни филм "Име народа", у режији Дарка Бајића; а ова вијест је доказ да власти Српске спонзоришу азбукоубиство.

среда, 11 новембра, 2020 / 12:14

Филм, чији је продуцент Лазар Ристовски, говори о Светозару Милетићу, угледном адвокату, члану угарског парламента и доживотном борцу за права и независност Срба у аустроугарској Војводини.

– Након што је више пута политички осуђиван, његову борбу настављају његова ћерка, прва жена – новинар у Србији – Милица Милетић и Јаша Томић, Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, који ће и прогласити присаједињење Војводине Краљевини Србији 1918. године. Ово је прича о њима и њиховој борби – рекао је Срни након синоћње премијере директор Фестивала Витомир Митрић.

Главне улоге у овом историјско-биографском филму тумаче Љубомир Бандовић, Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић, Драган Петровић Пеле, Радован Вујовић, Ана Франић, Иван Бекјарев и други.

Непосредно пред пројекцију филма, синоћ су се публици путем видео-поруке обратили Ристовски, Караџић и Кузмановић, који су честитали организатору на храбрости, одлучности и вољи да организују овај фестивал упркос епидемији вируса корона, а свим грађанима Источног Сарајева и Републике Српске да буду живи и здрави и да се, поштујући прописане мјере, чувају заразе.

Сва тројица изразила су жаљење што нису у могућности да и лично присуствују премијери овог филма, али су обећали да ће, чим то услови дозволе, доћи у Источно Сарајево и Републику Српску.

Филмски караван "Првог кадра" од данас борави у Зворнику, гдје је за 16.00 часова, у оквиру онлајн "ДокМастерКласа", заказана филмска школа о теми "Историја филма, са посебним освртом на развој документаризма – Стварност у документарном филму", а предавач ће бити Јелена Раденовић.

Након конференције за новинаре у сали зворничког Центра за културу, која је заказана за 18.30 часова, планирана је пројекција филма "Име народа".

Сутра за 10.00 часова планирана је радионица анимираног филма "Марко Краљевић – средњовјековни јунак", у 12.00 часова треба да буде настављен такмичарски програм, а у 16.00 часова Јована Николић ће одржати онлајн "ДокМастерКлас" о теми "Нове могућности за продукцију документарног филма".

У 17.30 часова планиран је дјечији филмски програм, а у 18.00 часова промоција књиге "Пишчево путовање" – митска структура за писце, аутора Кристофера Вогела, уз учешће Мирољуба Стојановића и Дејана Дабића.

За 19.00 часова заказана је пројекција документарног филма "Путовање".

У петак, 13. новембра, након радионице анимираног филма у 12.00 часова биће одржана конференција за новинаре и церемонија проглашења побједника "Првог кадра 2020", а потом слиједи онлајн "ДокМастерКлас" о теми "Умјетност документарног филма" предавача Дејана Петровића.

Посљедњег дана фестивала, у суботу, 14. новембра, у 10.00 часова почеће пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа "Интеракција", дио програма који је уприличен у сусрет 15. "Првом кадру", под мотом "Петнаест година интеракције".

Аутор документарног филма "Путовање" Александра Митрић Штифанић рекла је да мото фестивала подсјећа на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Она открива да ће се у пет фестивалских селекција, такмичити 30 филмских остварења документарног и кратког играног филма, које ће оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић, предсједник жирија, и чланови професор Јована Николић, продуцент, и Дејан Дабић, филмски критичар.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а Фестивал суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је предузеће "Водовод и канализација" Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије.