Аустралија, Кина, Јапан и Индија одбиле да угасе термоелектране на угаљ

Аустралијска влада одбија да се придружи 40 земаља које поступно гасе термоелектране на угаљ, говорећи да неће "укинути индустрију”.

понедељак, новембар 8, 2021 / 16:10

Аустралија је оптужена за назадовање у складу са обећањем Цоп26 које подржава пет највећих свјетских корисника енергије угља

Аустралијска влада се неће придружити више од 40 земаља које се обавезују да ће постепено укинути термоелектране на угаљ, а министар енергетике је изјавио да је Аустралија фокусирана на развој технологије, а не на "брисање индустрије”.

Обећање на климатском самиту Цоп26 да ће се прекинути употреба угља до 2030-их "или што је прије могуће након тога” за богате, а 2040-их за земље у развоју подржало је пет од 20 највећих корисника енергије угља, Јужна Кореја, Индонезија, Вијетнам, Пољска и Украјина.

Одвојена група земаља, укључујући САД, Канаду и Велику Британију, обећала је да ће окончати прекоморска улагања у угаљ, нафту и гас до краја сљедеће године.

Ниједну изјаву нису потписале Аустралија, Кина, Јапан и Индија, а датуми постепеног укидања енергије из угља помјерени су даље од датума који су предложили Британци – који су за циљ имали "слање угља у историју”.

Ипак, присталице иницијативе кажу да је формална обавеза у погледу угља и даље значајан корак – онај који је прије неколико година био незамислив. Париски споразум, глобални споразум о клими потписан 2015. године, не спомиње експлицитно потребу да се престану користити фосилна горива.Оставите одговор