Европа очекује најгоре приносе меда у историји

Европа очекује најгоре приносе меда у историји. Разлог за то je сезона цвјетања која је кренула раније, а трајала краће, мраз и лоши временски услови, који су нанијели велике штете пчеларима.

понедељак, новембар 8, 2021 / 15:59

Француски пчелари очекују најлошије приносе меда у посљедњих неколико деценија, а Ројтерс преноси како је неуобичајено хладно и влажно вријеме спријечило пчеле да га произведу.

Француско удружење пчелара УНАФ саопштило је како се, на основу информација добијених од регионалних удружења, очекује да ће принос за ову годину бити између 7.000 и 9.000 тона, то јест трећина од количине прикупљене у 2020. години.

"Ово ће бити најлошији приноси у историји наше организације, најгори у посљедњих најмање 50 година”, напоменуо је предсједник УНАФ Кристијан Понс.

Он је рекао и да пчелари широм Европе имају сличне проблеме због лошег времена и климатских промјена које ће имати трајни утицај на производњу.

Из овог удружења поручили су да ће ова година бити катастрофална за мед јер су на подручју Француске услови били врло тешки за пчеле у прољеће и љето, с дугим раздобљима мраза, хладноће, кише и сјеверног вјетра.

Кажу да климатске промјене с којима се суочавају посљедњих 15 година сада узимају данак и да сезоне цвјетања постају све раније и краће. Истичу да се у многим предјелима те земље сезона испаше завршава већ после јула, а да је раније трајала неколико недјеља дуже.

Постепено климатске промјене штете нашем пословању, овим темпом биће све мање домаћег меда, изјавио је Кристијан Понс, предсједник француског удружења пчелара УНАФ.

Напомињу и да због свега ове године багремовог меда практично неће бити, другу годину заредом, док је производња оног од кестена и сунцокрета била јако слаба. Берба шумског, планинског и боровог такође је разочаравајућа јер је сезона цвјетања била прекратка, а само онај од лаванде на медитеранском југоистоку земље дао је добар род, саопштио је УНАФ.

И пчелари из Словеније жале се на климатске промјене, пише Политико. Петер Козмус из Словеначког савеза пчелара каже да је година јако лоша и да готово 80 одсто није имало никакве приносе. Портал наводи да је у Италији слична ситуација и да су узгајивачи повећали број кошница како би преживјели.Оставите одговор